Kattotyöt talvella – miksi?

Miksi talo- ja kiinteistöyhtiöt eivät teetä kattotöitä useammin talvella, vaikka sen avulla voisi säästää monellakin eri tavalla? Talvitöiden suurin haaste on vain asenteissa, sillä lähes kaikkia kattotöitä voidaan tehdä myös talvella, eli ympäri vuoden.

Suomen talvi on usein pitkä ja runsasluminen. Talven lumisuus, pakkanen ja valon vähäinen määrä ovatkin kaikki haasteita kattotöiden toteutuksen kannalta. Talven ja muidenkin vuodenaikojen ääri-ilmiöt haastavat myös katolla leipäänsä ansaitsevia työntekijöitä. Motivoituneet työntekijämme ja kehittyneet työmenetelmämme mahdollistavat kuitenkin sen, että me Kattotutkalla voimme tehdä lähes kaikkia kattotöitä ympäri vuoden – myös talvella.

Suurimman haasteen talvitöissä kohtaamme siinä, että kattotöiden tilaajilla on vielä paljon ennakkoluuloja ja vääriä käsityksiä siitä, mitä katolla voidaan oikeasti tehdä talviaikaan? Aiheeseen perehtyminen kannattaa tilaajan näkökulmasta jo pelkästään kustannussäästön vuoksi.

Akuutit vuotokorjaukset talvella

Akuutit vuotokohdat voidaan korjata kaikkina vuodenaikoina katemateriaalista riippumatta.

Akuutit vuotokorjaukset ovat varmasti helpointa mieltää kattotöiksi, joita pitää tehdä myös talvella. Akuutin vuodon korjauksen siirtäminen keväälle (tai ylipäätään siirtäminen myöhemmäksi) on liian suuren riskin ottamista koko kiinteistön kunnossapitoa ajatellen. Jos havaittu kattovuoto jätetään korjattavaksi keväälle tai seuraavalle kesälle, voivat seuraukset näkyä pahimmillaan hyvinkin nopeasti jo kellarissa saakka – seinärakenteista tai huoneistoista puhumattakaan. Ennakoimalla voidaan säästää merkittävästi turhaa työtä niin taloyhtiöltä kuin isännöitsijältä.

Akuuttien vuotokohtien korjaaminen kaikille katemateriaaleille onnistuu kaikkina vuodenaikoina. Esimerkiksi konesaumakatolle peltisepäntöinä tehtävät korjaukset ovat suojausten kannalta monesti helpompi toteuttaa talvella kuin esimerkiksi syksyn sateiden aikaan, sillä valuvalta vedeltä suojaaminen on työläämpää kuin kiinteässä olomuodossa olevalta lumelta.

Kattokorjaustyöt talvella – säästöä talo-/kiinteistöyhtiölle

Motivoituneet kattopeltisepät ja kattoasentajat tekevät työtä ympäri vuoden, ja talviaikana toteutettavat korjaustyöt pystytään usein hinnoittelemaan edullisemmin.

Katon kuntoon saattaminen talvella on taloyhtiölle kannattavaa muutoinkin kuin akuuttien vuotokorjaustöiden osalta. Jokaisessa vastuullisessa yrityksessä, kuten meillä Kattotutkalla, halutaan pitää työntekijät töissä ympäri vuoden. Myös jokainen työntekijä haluaa säännöllistä työtä ja toimeentuloa. Tästä johtuen hiljaisempana talviaikana toteutettavat korjaustyöt pystytään usein hinnoittelemaan edullisemmin, vaikka lumityöt aiheuttavatkin ylimääräistä vaivaa korjaustöiden toteutuksessa.

Tyypillisiä katon korjaustöitä, joiden toteutuksessa lumesta on vain vähäistä haittaa, ovat esimerkiksi katon läpivientien pelti- tai huopakorjaukset sekä kattoturvavarusteiden uusiminen tarvittavine korjaustöineen.

Myös piipunhattujen ja tuuletusputkien jäätymissuojien asennus, lämmöneristystyöt sekä erilaiset listoitustyöt ovat esimerkkejä töistä, joissa talvesta ei usein ole sen enempää haittaa kuin hyötyäkään.

Huopakatolle tehtävät kattokaivojen vaihdot ovat puolestaan esimerkki kattotyöstä, jonka tekeminen on talvella usein vesivuotoriskien kannalta jopa turvallisempaa kuin epävakaiseen sulaan aikaan.

Talvikattoremontti tuo useimmiten säästöä

Talvikattoremontti voidaan tehdä kohteesta riippuen ilman sääsuojaa tai sääsuojan alla. Tilaajan kannattaa hyödyntää kokeneen urakoitsijan asiantuntemusta, joka osaa määritellä talvisääsuojauksen tarpeen oikein. Tällöin tilaaja ei maksa turhasta.

Myös koko katon uusiminen eli kattoremontti voidaan tehdä turvallisesti kaikkina vuodenaikoina, ja remontin teettäminen talvella on usein edullisempaa kuin keskellä kesäsesonkia. Kattoremontin suojauksiin pätevät samat lainalaisuudet kuin korjauskohtien suojauksiin, eli vedeltä suojautuminen on työläämpää kuin lumelta suojautuminen. Siksi talvellakin kattoremontti voidaan kohteesta riippuen tehdä ilman sääsuojaa tai käyttämällä kiinteää sääsuojausta, eli ”huputtamalla”.

Huputtamista tarvitaan esimerkiksi kohteissa, joissa tehdään vaativia pohjarakennetöitä. Kokenut kattourakoitsija osaa määritellä myös talvisääsuojauksen tarpeen oikein, jolloin tilaaja voi varmistua siitä, että hän ei maksa ylimitoitetuista suojauksista.

Katon lumikuorman keventäminen ennakkoon on aina edullisempaa

Lumikuorman keventäminen katolta ennakkoon, eli lumenpudotus on aina edullisempaa kuin osittainkin lumikuorman alla pettäneen katon korjaaminen.

Useilla alueilla, varsinkin Pohjois- ja Itä-Suomessa, raskaat lumikuormat rasittavat kattoja vuodesta toiseen. Vaikka lumen paino katolla jäisikin katon laskennallisen kantavuuden alle, voivat rakenteet ”väsyä” ja pettää lopulta kevyempienkin kuormien alla. Lumikuorman keventäminen ennakkoon on aina edullisempaa kuin osittainkin lumikuorman alla pettäneen katon korjaaminen.

Suosittelemme myös runsaslumisen talven jälkeen tehtäväksi kattorakenteiden kunnon tarkastamista. Rakenteiden osittainenkin pettäminen on edullisempaa havaita ja korjata ennakkoon, kuin odottaa seuraavana talvena mahdollista ikävää yllätystä.

Mikael Turtinen, kehitysjohtaja, Kattotutka Oy


Kattotutka on valtakunnallisesti toimiva turvallinen kattojen ammattilainen, joka palvelee teitä kaikissa kattotöissä. Tarkastamme, korjaamme ja huollamme peltikatot, kuparikatot, huopakatot ja tiilikatot – niin isoissa kuin pienissäkin kiinteistöissä. Peltikattoremontti ja huopakattoremontti voidaan tehdä ELINKAARIKATTONA® ylivertaisella 25 vuoden täystakuulla!
Peltikaton maalaus, tiilikaton pinnoitus, vesikourujen saneeraus, sadevesijärjestelmien ja katon turvavarusteiden asennus sekä kattojen lumenpudotus täydentävät palveluvalikoimamme kokonaisvaltaiseksi, jolloin muita sopimuskumppaneita katon kunnossapitoon ei tarvita.

Helsinki – Kouvola – Lahti – Riihimäki – Tampere – Jyväskylä – Kuopio – Joensuu – Oulu – Rovaniemi

www.kattotutka.fi

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti