Saint-Gobain puhallusvillaa.fi

Kattoturva pelastaa ihmishenkiä!

Kuva: Kattohoiva

Miksi kattoturva?

Kattoturvaa tarvitaan siihen, ettei katon käyttöön, huoltoon tai ylläpitoon liity onnettomuuden tai vahingoittumisen vaaraa sen huoltajille, taloyhtiön asukkaille tai kiinteistön läheisyydessä liikkuville.

Konkreettinen esimerkki tästä on lumiesteet, joiden tulisi pysäyttää tavanomaisten lumikuormien putoaminen katolta jalkakäytävälle tai pahimmassa tapauksessa jonkun ihmisen päälle. Raskaiden ja/tai vaarallisten lumi- ja jääkuormien pudotuksen katolta tulisi myös tapahtua turvallisesti, mitä tarkoitusta varten katon tulee olla varustettuna turvaköysien kiinnitysrakenteilla.

Tämän artikkelin tarkoituksena on valottaa, mitkä pykälät ja määräykset ovat keskeisiä liittyen katon turvallisuuteen ja kuka loppukädessä vastaa, jos kattoturva ei ole kunnossa.

Keskeiset kattoturvallisuuteen liittyvät määräykset:

 • Suomen rakentamismääräyskokoelman osan F2 (Rak Mk F2) mukaan katoilla tulee olla katkeamaton turvallinen kulkutie huollettaville alueille.
 • EN 516:2006 (euro-normi) sääntelee kattojen esivalmistettuja lisätarvikkeita. Normin mukaan turvaköysien kiinnitysrakenteet tulee asentaa luokan 2 asennusvaihtoehdon mukaan.
 • Maankäyttö- ja rakennuslain 22 luvun 166 §:n mukaan ”rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset…”
 • Järjestyslain 5 §:n mukaan ”omistajan, haltijan tai hänen edustajansa (isännöitsijän) on huolehdittava siitä, ettei rakennuksesta, rakennelmasta tai muusta vastaavasta paikasta putoava lumi tai jää tai muu esine tai aine aiheuta vaaraa ihmisille tai omaisuudelle.”
 • Pelastuslain 13 § säätää nuohoustyön turvallisuudesta seuraavasti: ”tikkaat, kattokulkutien osat ja katon turvavarusteet pidetään sellaisessa kunnossa, että nuohoustyö voidaan suorittaa turvallisesti.” Katon luokan 2 turvatuotteiden asennuksia tulisi tarkastaa ja huoltaa 12 kk:n välein. Tämä ei toteudu juuri missään!
 • Vastuu katon turvallisuudesta asunto-osakeyhtiöissä on hallituksen jäsenillä ja isännöitsijöillä! Ks. asunto-osakeyhtiölain 24 luvun 1 §.
 • Kaikki yli kaksikerroksiset rakennukset, joiden kattojen kaltevuus on enemmän kuin 1:8 (n. 7 °), tulee varustaa kattoturvatuotteilla, Rak Mk F2.
 • Yli 9 metrin korkuiset rakennukset tulee varustaa turvaköysien kiinnitysrakentein, Rak Mk F2.

Kattohoiva

 • gallery
 • gallery
 • gallery
gallrey gallrey gallrey

Oletko varma, että kattosi on turvallinen

KattoHoiva tekee kattojen TurvaArvioita, kattoturvan päivitysasennuksia sekä vuosittaisia huoltoja ja tarkastuksia.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti

Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää