Katalysaattoreita varastetaan parkkipaikoilta keskellä päivää

Kuva: Bigstock

Purkamoiden lisäksi katalysaattoreita varastetaan päiväsaikaan nyt myös parkkipaikoilta. Uusi ilmiö aiheuttaa merkittäviä aineellisia tuhoja.

Varkausten yhteydessä autosta rikotaan samalla maskeja, puskureita, jäähdyttimiä, ilmastointilaitteita, välijäähdyttimiä, lukkopeltejä, konepeltejä, pohjalevyjä, pakosarjoja ja turboja. Lisävahingot syntyvät erityisesti siksi, että katalysaattori irrotetaan nopeasti.

Katalysaattorin sisällä on terveydelle vaarallisia aineita, eikä sitä saa missään nimessä omatoimisesti purkaa.

Pakokaasupäästöjä vähentävän katalysaattorin poistaminen tai vaihtaminen alkuperäistä huonompaan lisää merkittävästi auton päästöjä.

Katalysaattoreita varastetaan esimerkiksi rahoitusyhtiöiden omistamista autoista. Tilalle saatetaan vaihtaa edullisempi niin sanottu tarvikekatalysaattori. Alkuperäiseen verrattuna tarvikekatalysaattori toimii huonommin, koska se sisältää niukalti kalliita alkuaineita.

Katalysaattorit saatetaan myös tyhjentää keramiikkamassasta, jonka pinnalla arvokkaat aineet ovat. Toimenpide on havaittavissa katsastuksessa visuaalisesti ja sen tulisi olla havaittavissa myös päästömittauksessa.

Katalysaattoreita kierrätetään ja kaupataan Suomessa vuosittain arviolta yli 100 000.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti