Kasvata talvella sisätiloissa

Kuva: Daderot/Wiki Commons

Kasviharrastajille pimeät talvikuukaudet voivat olla pitkäveteistä aikaa, kun kesä ja kasvukausi jäävät taakse. Kunhan tarjolla on tarpeeksi valoa, saa kasvit kukoistamaan sisällä.

Jo ennen kasvattamisen aloittamista kannattaa istutettavan kasvin valintaan kiinnittää huomiota. Esimerkiksi auringonkukansiemenet, herne ja salaatti ovat helppoja kasvatettavia. Hieman haastetta kaipaavalle kasviharrastajalle ovat avokadon ja omenan siemenet mainioita vaihtoehtoja.

Kasvien istutuksessa on tärkeää oikeanlainen kasvualusta. Käytä siementen istutukseen huokoista multaa. Taimien kasvatukseen tarkoitettu kylvömulta on erinomainen vaihtoehto, sillä se pitää kosteuden. On tärkeää muistaa kastella kasveja säännöllisesti niin kauan, kunnes siemenet alkavat itää.

Sijoita ruukku lämpimään paikkaan, mieluiten etelään päin suunnatun ikkunan ääreen, minkä alapuolella on patteri. Patterin lämpö auttaa siemeniä itämään. Mitä lämpimämmässä siemenet kasvavat, sitä enemmän niitä tulee kastella, jotta multa pysyy kosteana.

Koska talvella auringonvaloa on saatavilla hyvin niukasti, tulee  kasvin valon tarve ottaa huomioon. Talvella viljelyä sisätiloissa harrastettaessa on suositeltavaa, että valo asetetaan lähelle istutusalustaa ja kasvia, noin 10–20 cm korkeudelle. Valon tarve vaihtelee kasveittain, mutta keskimäärin hyvä aika antaa kasville lisävaloa on 10–12 tuntia päivässä.

Valon tarve kasvaa, kun taimi versoo mullan alta. Tällöin kasville kannattaa tarjota ylimääräistä valoa kasvivalaisimen avulla. Valaisimia on saatavilla useita erilaisia.  Yleisimmät ovat LED- ja T5-loistelamput. Kasvivalaisimiksi voi hyödyntää myös korkeapaineisia natriumlamppuja, MH (metallihalidilamput) ja matalaenergisiä lamppuja.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti