Kansainväliselle nopeiden U-arvon mittausten kehityshankkeelle merkittävä tukirahoitus

Raksystems Insinööritoimisto Oy:n energia-asiantuntija Ossian Pekkala asentaa U-arvon mittauslaitetta kohteen ikkunapintaan.

Energiansäästö ja terveet kiinteistöt ovat tavoitteena, kun nopeiden U-arvon mittausten kaupallistamista kehittävälle hankkeelle on myönnetty huomattava taloudellinen tuki. Business Finland sekä Saksan kauppa- ja energiaministeriö ovat tehneet myönteiset rahoituspäätökset tukirahoituksille. Hankkeen muita tukijoita ovat Suomen ympäristöministeriö, Stiftelsen för teknisk utveckling och forskning, Kiinteistöliitto sekä RAKLI.

Hankkeen koordinaattorina toimii Ammattikorkeakoulu Arcada ja konsortion muut jäsenet ovat Tampereen teknillinen yliopisto/rakennusfysiikka, Raksystems Insinööritoimisto Oy, FIW München ja Deutsches Energieberater-Netzwerk (DEN eV).

Ratkaisu homeongelmiin?

Nopeasti, jopa tunnissa saatavat U-arvon mittaukset ratkaisevat huomattavan osan rakentamiseen ja kiinteistöjen ylläpitoon liittyvistä ongelmista. Mittaamalla saatuja eli todellisia U-arvoja voidaan hyödyntää esimerkiksi korjausrakentamisen laadukkaammassa suunnittelussa ja taloudellisemmassa toteutuksessa, energiatodistusten laadinnassa, rakentamisen tehokkaammassa laadunvalvonnassa sekä kosteusongelmien ja -vaurioiden kartoituksessa.

– Tähän asti asiantuntijat ovat määrittäneet eri materiaalien U-arvot taulukkoarvoihin perustuvilla laskelmilla, jotka ovat saattaneet aiheuttaa arvoihin suuria, jopa 30-50 %:n heittoja. Näin toteutettujen laskelmien vuoksi korjausten takaisinmaksuajoissa on saattanut olla merkittäviä marginaaleja, kertoo Raksystems Insinööritoimisto Oy:n hankeen vastuullinen johtaja, johtava energia-asiantuntija Antti Hatsala.

– Todelliset U-arvot saattavat tarkoittaa kiinteistöjen omistajille jopa 50 % pienempiä korjauskustannuksia ja tarvittavaa laadunvarmennusta uudisrakentamisessa. Uudella menetelmällä saamme siis rakennuskannan korjaamiseen tarkkaa kustannusohjaamista, selventää Ammattikorkeakoulu Arcadan Energia-ja materiaalitekniikan yksikön osaston johtaja Mikael Paronen.

Kaksi vuotta kestävän hankkeen päätavoitteena on kehittää seinärakenteiden termiseen hitauteen liittyvien mittausrajoitusten raja-arvoja eli toisin sanoen laatia ohjeita millaisissa sääolosuhteissa eristekykyyn liittyvät nopeat U-arvon mittaukset voidaan tehdä riittävällä tarkkuudella. Hankkeessa kehitetään lisäksi myös teknisiä työkaluja kohteissa suoritettavia mittauksia sekä kirjallista raportointia varten samoin kuin Suomessa kehitetyn koulutuksen pohjalta koulutusjärjestelmää erityisesti Saksan markkinoiden tarpeisiin. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 1,5 M€.

Raksystems Insinööritoimisto Oy on mukana hankkeessa. Hankkeen koordinaattorina toimii Ammattikorkeakoulu Arcada ja konsortion muut jäsenet ovat Tampereen teknillinen yliopisto/rakennusfysiikka, FIW München ja Deutsches Energieberater-Netzwerk (DEN eV).

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti