Kaikki eivät vaivaudu asuntonäytölle ennen ostopäätöstä

Kuva: Ralf Ahlskog

Suomalaisista jopa 29 prosenttia ei ole käynyt yhdessäkään asuntoesittelyssä ennen asunnon ostopäätöstä. Joka neljäs tuhannesta vastaajasta kertoi puolestaan käyneensä viidessä tai useammassa esittelyssä.

Asunnon ostamisen kanssa tarkimpia ovat tämän kyselytutkimuksen perusteella 25–34-vuotiaat, joista vain 11 prosenttia kertoi jättäneensä asuntoesittelyt kokonaan väliin. Suurin osa tästä ikäryhmästä kävi kahdessa esittelyssä ennen ostopäätöstä.

Sen sijaan 65–74-vuotiaiden joukosta peräti 40 prosenttia myönsi, ettei mennyt tarkastamaan asuntoa paikan päälle ennen sen ostamista. Luvut ovat peräisin Rakennusyhtiö JM Suomen teettämästä kyselytutkimuksesta.

Iäkkäämmillä on kokemusta

– Ikäryhmässä 65–74-vuotiaat monet omaavat jo kokemusta asunnon ostamisesta ja useammalla voi hyvinkin olla takana jo useampikin asuntokauppa. Nämä asiakkaat tietävät siis usein tarkkaan, mitä ollaan hakemassa ja mistä. Heillä on asiantuntemus siitä, millainen asunto sopii heidän tarpeisiinsa pohjaratkaisultaan ja esimerkiksi säilytysjärjestelmiltään. He myös ostavat enemmän uudiskohteita, jolloin perinteisessä asuntoesittelyssä käyminen ei edes ole välttämättä mahdollista ennen ostopäätöstä, myyntipäällikkö Liisa Nuutinen JM Suomen asuntomyynnistä analysoi.

Kyselytutkimuksen perusteella asuntoesittely virtuaalisesti ei vielä juurikaan innosta. Kaikkien vastaajien joukosta vain 22 prosenttia kertoi katsastaneensa asunnon etänä.
Virtuaalinen asuntoesittely kiinnosti eniten 65–74-vuotiaita, joista 39 prosenttia kertoi joskus tutustuneensa asuntoon virtuaalisesti. Myös 55–64-vuotiasta samaa sanoi 32 prosenttia. Muissa ikäryhmissä osuudet olivat merkittävästi pienempiä.

Vähäisestä kiinnostuksesta huolimatta myyntipäällikkö Nuutinen uskoo virtuaalisten- ja videoesittelyiden tulleen jäädäkseen sekä koronan vauhdittavan niiden kehittymistä. On kuitenkin hyvä muistaa muutama tärkeä asia, jos aikoo tutustua asuntoon vain virtuaaliesittelyn kautta.

– Virtuaaliseen esittelyyn tutustuvien on hyvä huomioida, että esittely on yleensä huoneiston sisältä. Kannattaa siis myös tutustua muilla tavoin alueeseen ja yhtiöön, jossa esiteltävä asunto sijaitsee, Nuutinen vinkkaa.

Pidä näitä asioita silmällä asuntoesittelyssä

Nuutinen vinkkaa muutaman asian, joita asuntoesittelyyn menijän kannattaa pitää silmällä. Esimerkiksi vanhojen asuntojen kohdalla asunnon kuntoa tutkimalla voi päätellä mahdollisten remonttien tarpeen.

Itse asunnon lisäksi on hyvä kuitenkin tutustua myös yleisiin tiloihin, kuten vaikkapa verkkokellariin. Näet, kuinka pyörien säilytys on hoidettu ja onko taloyhtiöllä saunaa tai pesuhuonetta.

– Käytettyjen asuntojen kohdalla esimerkiksi parvekkeen kunto on hyvä todeta omin silmin, sillä se kertoo tulevista yhtiön remonttitarpeista. Suosittelen myös tarkistamaan, vetävätkö ikkunat, eli meneekö lämpö harakoille. Sitä kautta tulee lisäkuluja. Uuniin kannattaa myös ehdottomasti kurkata, sillä sen kunto antaa hyvää yleisvinkkiä siitä, miten asuntoa on ylipäätänsä hoidettu.
Myös yhtiön paperit on hyvä syynätä tarkkaan.

Isännöitsijäntodistus, PTS-pitkän tähtäimen korjaussuunnitelma, tuloslaskelma ja tase sekä talousarvio tulevalle vuodelle ovat asioita, jotka asunnon ostajan tulee aina tarkastaa. Niistä pystyy päättelemään, mitä remontteja yhtiöön on tehty ja mitä saneerauksia on tulossa. Myös hoitovastikkeen määrä kertoo, miten yhtiö on hoidettu.

– On hyvä laskea taloyhtiön papereiden perusteella, mikä asunnon hinta on seuraavan 10 vuoden aikana, kun mukaan lasketaan tulevista remontista aiheutuvat lainaosuudet, Nuutinen muistuttaa.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti