Kaikilta kuudelta suurimmalta puolueelta tukea kotimaisille vuokranantajille 

Kuvituskuva. Kuva: Mervi Ala-Prinkkilä

Suomen Vuokranantajat selvitti kuuden suurimman puolueen näkemyksiä asuntopolitiikasta. Kaikki puolueet pitävät yksityisten harjoittamaa asuntojen vuokrausta tärkeänä ja kannustettavana. Eri sijoitusmuotojen verotuksen neutraliteetin parantaminen nauttii laajaa kannatusta.

Sosiaaliturvauudistus on yksi ensi vaalikauden suurista tavoitteista. Sosiaaliturvan tasoa ei haluta leikata seuraavalla vaalikaudella, mutta puolueet tavoittelevat sosiaaliturvan muotojen uudistamista. Tavoitteena on tehdä sosiaaliturvasta joustavampi ja aktivoivampi.

Puolueiden mielestä tukia pitäisi kohdentaa uudella tavalla. Asumisen tuet tulisi päivittää nykymaailmaan sopiviksi. Kannustinloukkuja haluttaisiin vähentää.

– Asumisen tukeminen on puolueiden mukaan selvästi tärkeää ja vaatii jatkossakin oman turvaavan osansa perus- tai yleistulossa, sanoo toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva Suomen Vuokranantajista.

Asumistukimenojen kasvuun Koro-Kanerva tarjoaa lääkkeeksi työllisyyden parantamista ja asuntotuotantoa:

– Asumistuen leikkaaminen olisi leikkaus kaikista pienituloisimmilta. Tämä voi olla todella vaikea pala toteuttaa uudelle hallitukselle. Tehokkain tapa rajoittaa asumistukimenojen kasvua on pitää huolta työllisyydestä ja rakentaa riittävästi asuntoja. Kun asuntotarjontaa on riittävästi, myös vuokrien nousupaineet vähenevät ja asumistuen tarve pienenee.

Verotuksen neutraliteetin parantaminen saa kannatusta

Neljä kuudesta puolueesta ei kannata pääomaverotuksen kiristämistä. Ainoastaan vihreät ja vasemmistoliitto kannattavat pääomaveroprosentin nostoa.

– Pääomatulojen tiukempi verottaminen tuskin toisi toivottuja tuloksia: se ei kasvattaisi verokertymää ja saattaisi vähentää tarjolla olevien vuokra-asuntojen määrää, Koro-Kanerva sanoo.

Eri sijoitusmuotojen tasapuolinen kohtelu verotuksessa saa puolueilta laajaa kannatusta. Suomen Vuokranantajat lupaa auttaa päätöksentekijöitä:

– Teemme neutraliteettiselvityksen, jotta uuden hallituksen käytössä olisi parempaa vertailutietoa eri sijoitusmuotojen verotuskohtelusta, Koro-Kanerva toteaa.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää