Käänteinen asuntolaina tarjoaa mahdollisuuden jatkaa asumista omassa kodissa

Kuva: Bigstock

Suomessa toimivia pankkeja edustavan Finanssiala ry:n johtava lakimies Antti Laitila toteaa Kiinteistöposti-lehdelle, että käänteinen asuntolaina ei ole juridinen termi vaan yhden luottotuotteen markkinointinimi.

Käänteinen asuntolaina on asuntovakuudellinen kuluttajaluotto, josta säädetään kuluttajansuojalaissa. Käänteisessä asuntolainassa ei ole juridisesti mitään erityistä muihin asuntovakuudellisiin kuluttajaluottoihin verrattuna.

– Käänteisessä asuntolainassa on ideana, että henkilölle myönnetään luotto, jonka vakuutena on velaton tai lähes velaton asunto. Käänteiselle asuntolainalle on tyypillistä kertalyhenteisyys, eli laina maksetaan pois kerralla, Antti Laitila toteaa.

Käänteisen asuntolainan markkinoinnin kohderyhmänä ovat eläkeiässä olevat ja asuntonsa jo maksaneet. Lainan saannin ehdot melko samanlaisia eri pankeissa.

Laina vain puolet asunnon arvosta

Lainan voi nostaa kerralla tai erisuuruisina erinä tarpeen mukaan, luottosopimuksessa sovitulla tavalla esimerkiksi juokseviin kuluihin, hoivan maksuihin tai peruskorjauksen rahoitukseen.

Lainaa ei lyhennetä laina-aikana, vaan siitä maksetaan vain korkoja. Laina-ajan päätyttyä laina maksetaan takaisin asunnon myynnistä saatavilla rahoilla.

– Jos lainan ottaja on jostain saanut ylimääräistä rahaa lainan takaisinmaksuun, asuntoa ei tarvitse myydä, Laitila toteaa.

Finanssialan tietojen mukaan käänteisen asuntolainan tyypillinen laina-aika on 10 vuotta. Pankin kanssa tehtävällä sopimuksella laina-aikaa voi olla mahdollisuus pidentää.

Useimmat pankit tarjoavat käänteistä asuntolainaa enintään 50 prosenttia asunnon arvosta.

– Käänteisessä asuntolainassa asunnon vakuusarvot ovat alempia kuin yleensä asuntoluototuksessa, koska hakija on yleensä iäkkäämpi ja laina maksetaan takaisin asunnon myynnillä, toisin kuin asuntoluotoissa muutoin. Alempi vakuusarvo tekee lainasta vähäriskisemmän lainan myöntäjälle; asunnon arvon pieni laskukaan laina-aikana ei aiheuta lainan myöntäjälle suurta vahinkoa, Antti Laitila kertoo.

Finanssialan mukaan käänteinen asuntolaina voi olla ihan järkevä palvelu henkilölle, jolla on riittävä vakuus. Se voi mahdollistaa asumisen omassa kodissa ja oman kodin omistamisen.

Lue pankkien kommentit Kiinteistöpostin sivuilta!

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti