Jyväskylä hillitsee yksiövillitystä kaavamääräyksillä

Jyväskylässä rakentajat ja sijoittajat ovat hankkineet yksiöitä niin paljon, että kaupunki on päätynyt linjaamaan asuntopolitiikkaansa. Yksipuoliseen rakennuskantaan on puututtu muun muassa kaavamääräyksillä, kirjoittaa Keskisuomalainen (22.1.2020).

Jos kyse ei ole kaupungin maalle rakentamisesta, on asemakaava oikeastaan ainoa keino vaikuttaa, sanoo kaupungin arkkitehti Leila Strömberg. Esimerkiksi Kangasvuoren alueen kaavamääräyksissä pistekerrostalojen asuntojen keskipinta-ala on vähintään 45 neliötä, enintään puolet asunnoista saa olla yksiöitä.

Vaikka kovin yksiöbuumi on Jyväskylässä laantunut, löytyy kaupungista parhaillaan markkinoinnissa oleva kerrostalo, jossa on pelkästään 20 neliön yksiöitä. Viisikerroksiseen taloon niitä mahtuu 54 kappaletta.

Tutkimusten mukaan liian yksipuolinen ja yksiövaltainen asuntorakenne lisää turvattomuutta ja muuttoaikeita, vaikkei vuokra-asumisessa ja yksiöissä itsessään mitään vikaa olekaan, Strömberg sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan yksityishenkilöiden omistamien vuokra-asuntojen määrä on viime vuosina kasvanut nopeasti. Pääosin sijoitusasunnot ovat yksiöitä tai kaksioita ja niiden keskimääräinen pinta-ala on 42 neliötä. Omaan käyttöön ostetut asunnot ovat kooltaan keskimäärin 73 neliön kokoisia.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti