Joka toisessa eurooppalaisessa kiinteistössä sattuu vesivuoto kuukausittain

Kuva: Bigstock

Suomessa keskimääräinen vedenkulutus vuorokaudessa on 93 litraa kerrostaloasunnon tai rivitalon asukasta kohden, kun vesi laskutetaan kulutuksen perusteella.

Keskimääräinen asuinpinta-ala henkilöä kohden Suomessa on 40 m2, jolloin tyypillinen vedenkulutus on 2,3 litraa/m2 vuorokaudessa. Euroopassa keskimääräinen vedenkulutus vuorokaudessa on 143 litraa henkilöä kohden, ja asuinpinta-alan ollessa 43 m2 tyypillinen kulutus on 3,3 litraa/m2 vuorokaudessa.

Asuinrakennusten vesivuodoissa valuu vettä hukkaan jopa 1,7 litraa minuutissa, mikä on 28 % vesihanojen nimellisvirtaamasta (6 litraa/minuutti). Litramäärät ja kustannukset voivat kertyä nopeasti puhumattakaan mahdollisista vesivahingoista kiinteistölle.

Rakennusten vesivuodot voivat olla jopa 15 m3 päivässä, mikä tarkoittaa 15 000 litraa vettä. Vuotojen jatkuessa kuukauden ajan kulut nousevat jopa 1 000 euroon kuukaudessa.

Smartvattenilla on Euroopan laajin kokoelma veden käytöstä kerättyjä tietoja. Niiden pohjalta yhtiö on laatinut ensimmäisen vuotuisen vesiraportin. Siinä tarkastellaan nousevia veden hintoja eri puolilla Eurooppaa, keskimääräistä vedenkulutusta ja näiden seikkojen merkitystä hiilidioksidipäästöihin.

Raportissa kerrotaan myös yleisimpien vesivuotojen määristä ja ilmaantuvuudesta, kuten myös kiinteistötyyppien eroista.

Lue Smartvatten vesiraportti tästä.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti