Jättiläisrotat Washingtonin riesana

Kuvituskuva

Washington DC:n ydinkeskustassa asuva ei voi välttyä rotan kohtaamiselta. Se voi olla traumatisoiva tapahtuma, sillä paikallinen lajike on isorotta, Rattus norvegicus, kirjoittaa Yle nettisivuillaan.

Ravinteikkaassa ympäristössä isorotta venähtää nuorena jo 30-senttiseksi. Häntä voi olla yli 20 senttiä pitkä. Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen luuli isorottaa ensikohtaamisella koiraksi.

Viime vuoden marraskuuhun mennessä Washingtonin terveysviranomaisille tehtiin lähes 5 000 ilmoitusta rotista. Pahoja rottaongelmia on myös muissa suurissa kaupungeissa.

Suurin osa ilmoituksista oli vain ikäviä näköhavaintoja, mutta rotat myös purivat poikki johtoja ja vaurioittivat rakennusten perustuksia. Ääritapauksessa rotat olivat syöneet keittiöstä kaiken kuivamuonan ja vielä pöytäliinankin perheen loman aikana.

Washingtonissa ongelma johtuu pitkälti siitä, että jätteiden kierrätys ei ole ollut riittävää.

Rottaongelmaa ratkotaan useilla eri tavoilla

Kaupunki onkin tehostanut kierrätystä ja roskalaatikoiden sijoitteluun on kiinnitetty huomiota.Kadunkulmiin on sijoitettu pönttöjä, jotka ovat moderneja rotanloukkuja. Ne houkuttelevat lihavimmatkin yksilöt koloistaan myrkylliselle aterialle.

Uusin myrkky on nestemäisestä hiilidioksidista puristettu keinojää. Se tukkii rotankolon ja tukehduttaa kolon suojissa olevat rotat.

Kissat on myös otettu rottataistelun aseiksi. Paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen välittämät niin sanotut blue collar- eli sinikauluskissat ovat nykyisin kysyttyjä adoptioeläimiä. Ne ovat huostaan otettuja kissoja, jotka eivät sovellu perheen lemmikeiksi eivätkä ylipäätään viihdy ihmisten kanssa. Väliaikaismajoituksessa niiden taitoja on hiottu palkitsemalla hyvin tehdystä työstä.

Adoptiosopimuksessa huoltaja sitoutuu järjestämään sinikauluskissalle majoituksen eli lämpimän kopin, ruokaa ja muuta perushoitoa. Vastalahjaksi kissa tappaa rotat koko korttelista.

Lue alkuperäinen juttu Ylen nettisivuilta

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti