Jätteenkuljetuksen kustannuksissa alueellisia eroja

Kunnan järjestämäksi suunniteltu jätehuolto aiheuttaa keskustelua. Kunnallinen jätehuolto hyödyttäisi haja-asutusalueiden asukkaita, mutta tulisi nykyjärjestelmää kalliimmaksi tiiviisti rakennettujen lähiöiden asukkaille, kirjoittaa Turun Sanomat (30.5.2020)

Akseli Kiinteistöpalvelut Oy:n toimitusjohtaja Teemu Halenius pohtii artikkelissa jätteenkuljetusjärjestelmien kulueroja. Halenius uskoo, että keskitetty jätehuolto kannattaisi harvaan asuttuilla alueilla, joissa jätehuolto-ongelmat ovat olleet näkyvissä. Lähiöissä taas jätehuollon ongelmia ei ole ollut ja keskitetyssä jätehuollossa ne joutuisivat haja-asutusalueiden jätekuljetusten maksajiksi. Halenius kannattaa hybridimallia, jossa lähiöiden jätehuolto toimisi nykymallilla, mutta harvaan asuttujen alueiden jätehuollon järjestäisi kunta.

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Juuso Kallio on samaa mieltä kuin Halenius siitä, että kustannukset eivät välttämättä laske keskitetyssä järjestelmässä. Hyvällä volyymilla jätekuljetuksensa kilpailuttaneet taloyhtiöt häviävät keskitetyssä mallissa. Haja-asutusalueiden asukkaat taas voittavat, sillä nykyjärjestelmässä joillakin alueilla on käytännössä vain yksi palveluntarjoaja, jolta jätehuolto on tilattava.
Kiinteistöliitto on teettänyt vuonna 2016 tutkimuksen järjestelmistä, Kallio kertoo. Sen mukaan ei voida sanoa, onko keskitetty vai vapaavalintainen järjestelmä parempi, vaan alueelliset erot ovat ratkaisevia.
Kiinteistöliitto on saanut taloyhtiöiltä sekä myös omakotitaloasujilta palautetta, jonka mukaan kiinteistönomistajilla on jatkossakin halu saada valita itse jätehuoltokuljettajansa. Se on myös Kiinteistöliiton kanta, Kallio sanoo.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti