Isännöitsijäntodistus kannattaa lukea huolella

Kiireellä tehdyt kaupat voivat tuottaa kaupanteon jälkeen karvaita yllätyksiä. Jos esimerkiksi putki-, julkisivu- ja piharemontteja on pantattu vuosi toisensa jälkeen eteenpäin, ne tulevat jossain vaiheessa väkisin toteutettaviksi. Isojen korjausinvestointien myötä taloyhtiö voi saada taakakseen raskaan ja pitkäaikaisen lainataakan, joka nostaa myös asumiskustannuksia.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnösen perusohjeena on, että isännöitsijäntodistus tulee käydä tarkasti läpi myös taloyhtiötä koskevien tietojen osalta.

– Usein tuijotetaan ja vertaillaan vain hoitovastiketta, vaikka se koostuu vuodesta toiseen varsin kiinteistä kiinteistönhuolto-, energia- ja isännöintikuluista. Samalla jäävät monet paljon tärkeämmät asiat liian vähälle huomiolle, vaikka niillä voi olla suoria vaikutuksia tuleviin asumiskustannuksiin. Myös hoitovastike-, rahoitusvastike- ja tonttivastike-termit voivat olla ostajille epäselviä, Pynnönen muistuttaa.

Isännöitsijäntodistuksia on moneen lähtöön, sillä ammatti-isännöitsijöiden lisäksi niitä kirjoittavat etenkin pienemmissä taloyhtiöissä myös niiden puheenjohtajat. Tietojen oikeellisuudesta vastaa isännöitsijäntodistuksen allekirjoittaja.

Jokaisesta isännöitsijäntodistuksesta on löydyttävä yhtiön perustiedot, asuntojen määrä, tontin pinta-ala ja omistusmuoto, kiinteistössä tehdyt perusparannukset ja isommat korjaukset sekä mahdolliset kiinnitykset.

Yhtiövastikkeen lisäksi sieltä pitäisi löytyä tiedot myös muun muassa vesi- ja autopaikkamaksuista, taloyhtiön lainoista ja asuntoon kohdistuvista lainoista eli rahoitusvastikkeesta sekä jo päätetyistä tai vasta suunnitteilla olevista remonteista.

Faktatietoa on osattava myös tulkita

Isännöitsijäntodistus on asuntokaupassa äärimmäisen tärkeä dokumentti, mutta se ei sellaisenaan vielä kerro kaikkea taloyhtiön tilasta. Kokonaiskuva selviää vasta sitten, kun todistukseen kirjattuja tietoja osaa tulkita oikein.

– Käytännössä isännöitsijäntodistus koostuu faktoista ja taloyhtiön jo tekemistä päätöksiä, joiden vaikutuksia on osattava arvioida myös itse. Jos suunnitteilla on esimerkiksi jokin isompi remontti, kannattaa jo etukäteen laskeskella, kuinka paljon tuleva rahoitusvastike nostaa omia asumiskustannuksia, Pynnönen toteaa.

– Ja jos todistuksesta ei löydy tarkkaa tietoa tehdyistä peruskorjauksista eikä suunnitelmaa, alustavaa budjetointia tai rahastointia tulevien remonttien varalta, kannattaa olla varuillaan, hän lisää.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.5.2017

Talkoot ja pihan pelisäännöt

Taloyhtiössä asuminen tarkoittaa yhteiseloa taloyhtiön muiden asukkaiden kanssa. Parhaimmillaan taloyhtiö muodostaa yhteisön, jossa kaikki viihtyvät. Jokaisella osakkaalla ja asukkaalla on tärkeä rooli siinä, että asuminen taloyhtiössä sujuu mukavasti, viihtyisästi ja vastuullisesti.

23.6.2015

Tarkkuus on valttia isännöitsijäntodistusta laadittaessa

Yksi isännöitsijän tärkeistä tehtävistä on isännöitsijäntodistuksen antaminen. Isännöitsijäntodistus on asiakirja, josta ilmenevät keskeisimmät asunto-osakeyhtiötä, osakkeita ja osakehuoneistoa koskevat tiedot. Osakkeenomistajalle on isännöitsijäntodistuksella merkitystä muun muassa asunto-osakkeiden kaupassa, luotonannossa ja asuntoa vuokrattaessa.

15.4.2020

Tilaisuus voi tehdä varkaan – valppaana hallituksessa

Hallituksen yksi tärkeimmistä tehtävistä on valita taloyhtiölle ammattitaitoinen isännöitsijä. Ideaalitapauksessa hallituksen ja isännöinnin yhteistyö on saumatonta ja kumpikin hoitaa omat tonttinsa huolellisesti. Hallitustyöskentely nojautuu usein vahvasti isännöinnin varaan.

10.12.2017

Kiinteistölehden joulukalenteri: Luukku 10

Suomen Kiinteistölehden joulukalenteri julkaisee vanhoja juttuja lehden 92-vuotisen historian varrelta. Luukusta 10 löytyy juttu vuodelta 2013. Siinä poraudutaan isännöintisopimuksiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti