Isännöintiliitto: Taloyhtiölainat pitäisi huomioida osana kotitalouksien velkaa

Kuva: Bigstock

Suomeen valmistellaan positiivista luottotietorekisteriä, jonka kautta luotonantajat voisivat nähdä reaaliaikaisesti luotonhakijan lainamäärät ja muut tulotiedot. Taloyhtiölainat ovat jäämässä ensimmäisessä vaiheessa ulos positiivisesta luottotietorekisteristä ja se on Isännöintiliiton mielestä ongelma.

Isännöintiliitto vaatii oikeusministeriölle antamassaan lausunnossa positiiviseen luottotietorekisteriin merkittäväksi mahdollisimman pian myös osuudet taloyhtiölainoista. Vaikka taloyhtiölainat ovat taloyhtiön nimissä, lainat jakautuvat kuitenkin osakkaiden vastuulle ja ne voivat muodostaa suuriakin lainasummia yksittäisille ihmisille.

Jos taloyhtiölainat eivät näy ollenkaan rekisterissä, luotonantajat eivät saa kokonaiskäsitystä velkatasosta. Silloin on mahdollista, että ihmiset velkaantuvat hallitsemattomasti. Inhimillisten seurauksien lisäksi se nostaa taloyhtiölainojen riskitasoja, mistä seuraa lainahintojen ja marginaalien nousu.

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että taloyhtiöiden tarpeellisten korjausten tekeminen tulee kalliimmaksi. Se johtaisi väistämättä myös asumismenojen nousuun. Taloyhtiölainoilla on erittäin tärkeä merkitys myös uudisrakentamisen rahoittamisessa, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva toteaa.

Jotta yhtiölainat saadaan positiiviseen luottotietorekisteriin, pitää tiedot ensin saada taloyhtiöiden tietoja yhteen paikkaan kokoavaan huoneistotietojärjestelmään. Näiden kahden järjestelmän toimivuus ja yhteensovittaminen vaatii isoja panostuksia valtionhallinnolta.

– Taloyhtiölainojen osalta on pakko saada huoneistotietojärjestelmä ensin kuntoon. Ei ole mitään järkeä tehdä systeemiä, jossa kahteen eri paikkaan vietäisiin samoja taloudellisia tietoja, Koro-Kanerva tähdentää.

Hänen mukaansa huoneistotietojärjestelmän tietojen pitää päivittyä reaaliaikaisesti positiiviseen luottotietorekisteriin. Rekisterin tiedot vaikuttavat yksittäisten ihmisten luotonsaantiin, joten tietojen ajantasaisuus on tärkeää.

Lue Isännöintiliiton oikeusministeriölle jättämä lausunto.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti