Isännöinnin erikoisammattitutkinto on uusi väylä taidon osoittamiseen

Isännöintipalvelujen sopimuksen tekoa. Kuvituskuva

Isännöinnin erikoisammattitutkinnossa osoitetaan ammattitaito vaativissa isännöitsijän tehtävissä tutkinnon perusteiden mukaisesti, esimerkiksi omissa työtehtävissä.

Tutkintoa suorittaa parhaillaan kolmisenkymmentä. Ensimmäisenä 6.3. valmistui Tampereella Vesa Kujanpää Pirkanmaan ammatti-isännöinti Pamis Oy:stä ja toisena Mikko Vuori Turun Isännöintikeskuksesta. Molemmat ovat auktorisoituja isännöitsijöitä ja heillä on 2013 suoritettu AIT-tutkinto.

Kaksi ensimmäistä näyttivät vaaditun osaamisen omissa työtehtävissään, arvioijana kokenut isännöinnin ammattilainen. Arviointiraportit lähetettiin Kiinkoon, jonka arvioija haastatteli heidät ja kävi arvioinnin päätökseen johtavan keskustelun työpaikalla suoritukset arvioineen kanssa.

Vesa Kujanpäällä oli valinnaisena osana Kehittämissuunnitelma isännöinnistä. Hän antaa vinkin tutkintoa suorittaville: tutkintosuunnitelmaa tehdessään on hyvä olla analyyttinen ja huolellinen. Samalla tulee pohdittua uudestaan, kuinka työtäni teen. Kuva: Katja Haarma.

Tutkinnossa on kaksi pakollista osaa: Asiakaskokemuksen tuottaminen ja palveluverkoston hallinta sekä Tavoitteellinen kiinteistöjohtaminen, ja lisäksi valinnainen osa. Valinnaisista osista riippuen tutkinnon suorittaneella on erityisen vahvaa osaamista isännöinnin kehittämisessä, korjaushankkeiden hallinnassa tai yrityksen johtamisessa.

– AIT-tutkintoa aloittaessani olin ollut alalla vasta muutaman vuoden, joten tutkinnon suorittaminen oli haastavampaa kuin nyt kokeneempana isännöitsijänä, Mikko Vuori sanoo. Hänellä oli tutkinnon valinnaisena osana toimiminen vaativassa korjaushankkeessa, linjasaneerauksessa.

– Uuden oppimisesta on aina hyötyä itselle isännöintialalla. Ammattikunnalle on eduksi, että on kaksi virallista ammattitutkintoa, vasta-alkajille ja kokeneemmille isännöitsijöille, Mikko Vuori toteaa.

Vesa Kujanpään mielestä tutkinto oli eri tavalla haastava kuin AIT-tutkinto.

– AIT:ssa arvioidaan, osaatko sen mitä opettaja opetti. IEAT arvioi, voidaanko sinun sanoa osaavan työsi. Toki AIT:ssakin on osaamista soveltavia kysymyksiä. Ehkä suurin ero on, että IEAT-opiskelijan on itse päätettävä, millä oman työpaikan tehtävillä osoittaa osaamisensa.

– Minulle hyöty on varmaan se, että hankkimani koulutus ja kokemus tuli alan tuoreimmankin tutkinnon mukaisesti osoitetuksi. Se kertoo sidosryhmilleni, että kykenen vielä oppimaan uutta ja kehittymään. Taloyhtiöiden edustajat ja työnantajatkin ovat kaiketi tyytyväisiä, että heidän asioidensa hoitaja seuraa aikaansa.

– Isännöitsijöiden ammattikunnalle tulevan hyödyn määritteleminen on vaikeampaa. Alalla on nyt Opetushallituksen hyväksymä tutkinto, joka tuottaa kelpoisuuden korkeakouluopintoihin. Muodollisia pohjakoulutusvaatimuksia ei ole, joten aloittaminen on helppoa. Silti, jos tutkinnon suorittajan odotetaan esimerkiksi johtavan isännöintikohteen teknistä elinkaarta tai vastaavan sopimuksien lainmukaisuudesta, ei se kai ilman muutaman vuoden opiskelua ja tavallisen ammattitutkinnon suorittamista onnistu.

Isännöinnin erikoisammattitutkinto

Tutkinnon voi suorittaa ilman valmistavaa koulutusta, jos osoittaa hallitsevansa tutkinnon perusteissa esitetyt ammattitaitovaatimukset. ITS®– tai AIT®-tutkinnon suorittanut, ammatissa aktiivisesti toiminut ja ammattitaitoaan ylläpitänyt isännöitsijä voi yleensä hakeutua suoraan tutkinnon suorittajaksi.

Tutkinnon suorittaneella on vaativissa isännöinnin tehtävissä edellytettävä ammattitaito. Hän voi toimia isännöitsijänä, kiinteistömanagerina tai johto-, asiantuntija- tai kehitystehtävissä.

Tutkinnon perusteisiin voi tutustua osoitteessa www.oph.fi/ 

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti