Isännöimättömien yhtiöiden kannattaa siirtää osakeluettelon ylläpito nyt

Ennen vuotta 2019 perustettujen asunto-osakeyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelon ylläpito vuoden 2022 loppuun mennessä Maanmittauslaitokselle. Määräaika koskee kaiken kokoisia asunto-osakeyhtiöitä, mutta pienen yhtiön kannattaa tehdä siirto nyt, kirjoittaa Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen Maanmittauslaitoksen Huoneistotietojärjestelmä-blogissa.

Osakeluettelon ylläpidon siirron voi tehdä osakehuoneistorekisteri.fi -sivustolle avatun osakeluettelon siirtopalvelun kautta, joka on suunnattu ensisijaisesti asunto-osakeyhtiöille, joilla ei ole käytössään isännöintijärjestelmää. Tyypillisesti tällaisia asunto-osakeyhtiöitä ovat pienet taloyhtiöt, joita on Suomessa merkittävä määrä.

Pienet yhtiöt tekevät siirron joka tapauksessa siirtopalvelun kautta, joten erityistä syytä määräajan umpeutumisen odotteluun ei ole. Optimaalista olisi, jos siirtoja tehtäisiin tässä vaiheessa runsaammin, sillä muuten siirtymäajan loppuun saattaa muodostua ruuhkaa, vaikka sitä pidennettäisiin. Tällä hetkellä ruuhkaa ei ole, ja Maanmittauslaitokselta saa tarvittaessa tukea siirtoon.

Yhtiön hallitus tekee päätöksen osakeluettelon siirrosta

Asunto-osakeyhtiön hallitus on vastuussa osakeluettelon ylläpidosta siihen asti, kun siirto on tehty. Hallitus myös päättää osakeluettelon siirrosta. Siirron voivat tehdä kaupparekisteriin merkityt hallituksen puheenjohtaja tai isännöitsijä ja heidän valtuuttamansa.

Suuremmilla asunto-osakeyhtiöillä on yleensä käytössään isännöintijärjestelmä, ja näiden yhtiöiden kannattaa vielä odottaa järjestelmien välisten rajapintojen valmistumista ennen siirtoa. Rajapinnat valmistuvat arviolta vuoden 2021 alussa tai keväällä.

Kun osakeluettelon siirto on tehty, tulee yhtiön osakkaita tiedottaa asiasta samalla tavalla kuin yhtiökokoukset kutsutaan koolle.

Lue lisää Huoneistotietojärjestelmä-blogista.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti

KÄVIJÄTUTKIMUS

Kerro mielipiteesi Kiinteistölehden verkkosivusta, vastaa ja voita 100€!
Klikkaa tästä
close-link