IS: Petollinen isännöitsijä hankki lisätuloja kavaltamalla taloyhtiöiden rahoja

Ilta-Sanomat uutisoi Etelä-Savon käräjäoikeuden päätöksestä epärehellisen isännöitsijän tapauksessa. Isännöitsijä oli siirrellyt taloyhtiöiden varoja omalle pankkitililleen yhteensä yli 70 000 euroa. Kavallukset salatakseen hän oli liittänyt taloyhtiöiden kirjanpitoihin tekaistuja tositteita ja vääriä maksatustietoja.

Kavallusten kohteeksi joutui kaikkiaan kuusi asunto-osakeyhtiötä ja kaksi liiketaloyhtiötä. Rikollinen toiminta oli alkanut vuonna 2012 ja jatkunut vuoteen 2020.

Käräjäoikeus yhtyi syyttäjän käsitykseen siitä, että kavalluksia tehdessään isännöitsijä on käyttänyt hyväkseen erityisen vastuullista asemaansa taloyhtiöiden isännöitsijänä.

Oikeuden mukaan rikokset osoittivat erityistä suunnitelmallisuutta ja vahvaa syyllisyyttä. Rangaistusta oikeus lievensi, koska isännöitsijä tunnusti tekonsa ja edisti rikosten selvittämistä esitutkinnasta alkaen.

Toiminnan motiiviksi oikeudessa osoittautui isännöitsijän tyytymättömyys työstään saamiinsa palkkioihin ja yritystoimintansa kannattavuuteen. Niinpä hän ryhtyi hankkimaan itselleen lisäansioita laittomin keinoin.

Käräjäoikeus määräsi 66-vuotiaan isännöitsijän neljäksi vuodeksi liiketoimintakieltoon. Kielto tulee voimaan kuitenkin vasta toukokuun alussa, jotta hän ehtii laatia kuntoon yritysasiakkaidensa tilinpäätökset.

Vuoden ja kuuden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi hänelle määrättiin 80 tuntia yhdyskuntapalvelua. Etelä-Savon käräjäoikeuden päätös on lainvoimainen.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.6.2015

Tarkkuus on valttia isännöitsijäntodistusta laadittaessa

Yksi isännöitsijän tärkeistä tehtävistä on isännöitsijäntodistuksen antaminen. Isännöitsijäntodistus on asiakirja, josta ilmenevät keskeisimmät asunto-osakeyhtiötä, osakkeita ja osakehuoneistoa koskevat tiedot. Osakkeenomistajalle on isännöitsijäntodistuksella merkitystä muun muassa asunto-osakkeiden kaupassa, luotonannossa ja asuntoa vuokrattaessa.

28.5.2015

Isännöintiyrityksen valitseminen

Nykyinen asunto-osakeyhtiölaki (1599/2009, AOYL) poikkeaa vanhasta siltä osin, että nykyinen sallii rekisteröidyn yhteisön, käytännössä isännöintiyrityksen, valitsemisen isännöitsijäksi. Aiemman lain perusteella isännöitsijäksi voitiin valita vain luonnollinen henkilö. Vaikka nykyinen asunto-osakeyhtiölaki on tullut voimaan 1.7.2010, on voimaanpanolaissa todettu, että yhteisön valitseminen isännöitsijäksi tulee mahdolliseksi vasta kun valtioneuvoston asetuksella on tästä säädetty.

1.4.2016

Isännöintiyhteisön valitseminen isännöitsijäksi

Nykyinen asunto-osakeyhtiölaki (1599/2009, AOYL) poikkeaa vanhasta siltä osin, että nykyinen sallii rekisteröidyn yhteisön valitsemisen isännöitsijäksi. Aiemman lain perusteella isännöitsijäksi voitiin valita vain luonnollinen henkilö. Vaikka nykyinen asunto-osakeyhtiölaki on tullut voimaan 1.7.2010, on voimaanpanolaissa todettu, että yhteisön valitseminen isännöitsijäksi tulee mahdolliseksi vasta kun valtioneuvoston asetuksella on tästä säädetty.

23.6.2015

OTO isännöinti – tehtävät ja vastuu

Isännöintitehtävien hoitaminen oman toimen ohella voi olla tietyissä tilanteissa vaihtoehto ulkopuoliselle ammatti-isännöinnille. OTO-isännöinti edellyttää kuitenkin riittävää tehtäviin perehtymistä ja tuo mukanaan vastuuta. Vaihtoehto ammatti-isännöinnille Asunto-osakeyhtiölaki ei vaadi isännöintitehtäviä hoitavalta henkilöltä tiettyä ammattipätevyyttä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti