IoT-teknologista apua veden ja energian säästämiseen

Vesi on taloyhtiöiden suurin kuluerä ja energiasyöppö. Suomalainen kerrostaloasuja kuluttaa keskimäärin 130 litraa vettä vuorokaudessa, mutta vaihteluväli voi olla alle 30 litrasta pitkälle yli 500 litran vuorokausikulutukseen. Vain hieman kulutustottumuksia muuttamalla voidaan päästä kolmanneksen säästöön vedenkulutuksessa. Tämä tarkoittaa peräti 10 prosentin säästöä energiassa. Mutta auttaako pelkkä energiansäästötavoitteiden saavuttamiseen kannustava ilmapiiri tuomaan kannattavan säästön?

Energiatehokkuusdirektiivi on määrännyt, että vesimittarit tulee asentaa taloyhtiöihin niin uudiskohteissa (2011) kuin saneerauskohteissa (2013). Direktiiviä on taloyhtiöissä tulkittu niin, että vesimittarit on asennettava, mutta ei otettava käyttöön. Näin todellinen vedenkulutus on jäänyt asukkaille mysteeriksi. Myös muutosta kulutustottumuksissa on vaikea nähdä, kun ei tiedä paljonko vettä ja energiaa kuluttaa.

Tiedätkö, paljonko kulutat?

Jos huoneistokohtaista vedenmittausta ei taloyhtiössä ole otettu käyttöön, on vesilaskutus perustunut veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja laskutettu kiinteänä vesimaksuna. Tästä syystä säästeliäs vedenkäyttäjä on saattanut maksaa runsaammin vettä käyttävien naapurien kulutuksesta.

Vauhdilla kehittyvä mittaustekniikka on tuonut IoT-teknologian (Internet of Things) myötä reaaliaikaisen ja tarkan vedenkulutusdatan taloyhtiöiden ja asukkaiden ulottuville. Huoneistokohtaiset ja etäluettavat vedenmittausjärjestelmät tuovat vedenkulutuksen läpinäkyväksi asukkaille huoneistonäytön ja mobiilisovelluksen avulla.

Markkinoilla on tarjota kotimaisia ja älykkäitä vedenmittausjärjestelmiä, joiden asentaminen putkiremontoituun asuinkiinteistöön on täysin mahdollista nopeallakin aikataululla. Kun vedenkulutusta mitataan, seurataan ja laskutetaan huoneistokohtaisesti, maksaa jokainen asukas juuri siitä, mitä kuluttaa, ja säästöä syntyy.

Nykyaikaista mittaustekniikkaa ja vesilaskutusta

NB-IoT-teknologiaa hyödyntävä huoneistokohtainen ja etäluettava VertoBlue-vedenmittausjärjestelmä mittaa taloyhtiön vedenkulutusta niin taloyhtiö-, kiinteistö- kuin huoneistokohtaisesti. Se hälyttää epämääräisistä vuodoista ja huollontarpeesta suoraan huoltoyhtiölle, ja kertoo asukkaalle, kun tämän kulutuskäyttäytymisessä tapahtuu merkittäviä muutoksia.

VertoBlue tarjoaa isännöitsijälle välineet kulutuksen mukaiseen raportointiin ja seurantaan jopa tuntiperusteisesti sekä antaa mahdollisuuden laskuttaa vedestä syntyvät kustannukset asukkailta kulutuksen mukaan. VertoBlue on helppo asentaa, sillä ei vaadi kaapelointia ja on elinkaarikustannuksiltaan markkinoiden edullisin.

Lue lisää verto.fi/vertoblue

 

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti