Indeksitalo 2019: Asuminen kallistuu edelleen Helsingissä ja Espoossa

Helsingin asumiskustannukset huomattavasti muuta maata suuremmat indeksitalo-selivtyksen mukaan. Helsingin Katajanokan kaupunginosa. Kuva: Bigstock

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna edellisvuotta voimakkaammin. Helsinki erottuu kustannuksillaan selvästi muista suurista kaupungeista.

Kymmenen suurimman kaupungin listassa keskimääräinen nousu kohosi 3,3 prosenttiin. Nousut olivat keskimääräistä suurempia, ja ainoastaan Jyväskylässä ja Porissa kustannusnousu jäi maltilliseksi alle yhteen prosenttiin.

Helsinki riuhtaisi tänä vuonna selvää kaulaa muihin suuriin kaupunkeihin. Helsingin kiinteistökustannus neliötä kohden kuukaudessa on tänä vuonna 3,07 euroa, kun keskiarvo on 2,76 euroa. Viidessä vuodessa Helsingin kustannukset ovat nousseet 23 %, kun keskimääräinen nousu suurimmissa kaupungeissa on ollut maltilliset 7 %.

Espoossakin kustannusnousu on ollut kaksinkertainen koko maan keskiarvoon nähden eli 14 %. Pääkaupunkiseudun isoista kaupungeista vain Vantaa on jäänyt alle maan keskiarvon 5 prosentin kustannusnousulla viidessä vuodessa.

Ympäristötavoitteiden laskun maksavat asukkaat

Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä paheksuu kovia hinnankorotuksia.

– Erityisesti Helsingin energiahinnat ovat nousseet aivan liikaa viime vuosina. Koko Suomen isoissa kaupungeissa kaukolämpö on kallistunut viidessä vuodessa 3 % ja Helsingissä viimeisen kolmen vuoden aikana yli 30 %. Näin ei voi jatkua, toteaa Heikkilä.

Lisäksi PK-seudulla nousevat muuta maata nopeammin kiinteistöverot ja sähkön hinta. Iso osa kustannusnoususta selittyy poliittisen päätöksenteon linjauksilla. Kunnianhimoisen ympäristöpolitiikan jatkuvasti kasvava lasku tulee suoraan kaikille asunnonomistajille ja vuokralaisille.

– Kun tähän yhdistetään maan kalleimmat asuntoneliöt, voidaan kysyä, onko ihmisillä pian enää varaa asua pääkaupunkiseudulla, sanoo Heikkilä.

LVI-asiantuntija Arto Kemppainen on havainnut, että kiinnostus maalämpöön ja muihin vaihtoehtoisiin lämmitysmuotoihin on kasvanut taloyhtiöissä kaukolämmön hinnannousun myötä selvästi.

– Toisaalta korjausvelka on taloyhtiöissä edelleen suuri ja uusien energiaremonttien teettäminen nykyisten pakollisten korjausten yhteydessä voi olla liian raskas taakka taloyhtiöille, Kemppainen toteaa.

– Varsinkin pienemmillä taloyhtiöillä on pääkaupunkiseudulla jo rahoitusvaikeuksia nykyisiinkin remontteihin. Poliittisten päättäjien olisi aika miettiä ohjauskeinoiksi kepin ohella myös porkkanoita, täydentää Heikkilä.

 

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti