Ikääntyneet haluavat asumaan tavalliseen kerrostaloon palvelujen äärelle

Kuvituskuva

Valtaosa ikääntyneistä haluaa tulevaisuudessa asua kerrostalossa, palveluiden lähellä. He toivovat asumiselta vaivattomuutta, esteettömyyttä, kaikenikäisten seuraa ja yhteisöllisyyttä, kertoo uusi Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelmassa toteutettu selvitys.

Valtion tulee tukea ikääntyneiden asumista suuntaamalla asuntotuotantoa palvelujen lähelle ja hyvien jouk­koliikenneyhteyksien ääreen. Uusia asuntoja tarvitaan erityisesti kaupunkien keskustoihin ja lähiöihin sekä rajatusti pienempien kuntien taajamiin, todetaan Ikääntyneiden asumisratkaisujen tarve ja toteutus -selvityksessä.

Selvitys käsittelee ikään­tyneiden asumisen uustuotantotarpeita, ratkaisuja ja rahoitusta sekä ikääntyneiden tarpeita ja toiveita. Selvityksen toteutti ympäristöministeriön toimeksiannosta Ramboll Management Consulting Oy.

Yhteisöllisyyttä ja esteettömyyttä suosittava

Ikääntyneet ovat heterogeeninen joukko esimerkiksi varallisuuden, asumisolojen, olemassa olevan turvaverkon ja toimintakyvyn suhteen. Heille on tarjottava nykyistä moni­puolisempia, yhteisöllisyyttä tukevia vaihtoehtoja. Tulevaisuudessa yhä useampi ikääntynyt asuu yksin. Selvityksessä korostetaankin asuntotuotantoa, jossa kaikenikäiset ihmiset voivat asua yhdessä sekä auttaa toisiaan. Ikääntyneille yksinomaan suunnatut asuintalot ja korttelit usein eristävät asukkaita muusta naapurustosta.

Monen kunnan ikääntyviä koskevat asumistarpeet ratkaistaisiin edistämällä esteettömyyttä nykyisessä asuntokannassa. Esteettömyyttä ja saavutettavuutta tulee kuitenkin tarkastella yksittäistä asuntoa tai rakennusta laajemmin. Sen tulee ulottua koko asuinympäristöön, mikä näkyy vaikkapa pääsyssä palveluihin.

Korjausrakentamista on tuettava edelleen, jotta nykyinen asuntokanta on jatkossa sopiva mahdollisimman monelle asukkaalle. Senioriasumisoikeusasuntoja tulee rakentaa paikkakunnille, joissa asuntopula on suuri ja väestömäärä riittävä. Pienemmillä paikkakunnilla asumisoikeusasuntoihin liittyy monia riskejä.

Selvityksessä ilmenee myös, etteivät useimmat kunnat ole riittävästi varautuneet väestön ikääntymiseen ja siihen, mitä tämä tarkoittaa asumisen kannalta. Kunnilla on jopa osin puutteellinen käsitys ikääntyvän väestön määrästä, varallisuus- ja tulotasosta, asumistarpeista sekä sijoittu­misesta kunnan sisällä. Tiedon puute on suuri haaste tarvittavan monimuo­toisen asuntotuotannon suunnittelun kannalta.

Tutustu Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman selvitykseen.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti