Hypo uskoo hyvien uutisten kevääseen

Piirros: Marjo Parkkinen

Vuoden 2018 ensimmäiset tiedot taloudesta vahvistavat odotuksia kiitettävästä kasvusta. Kuluttajien ja yritysten luottamus leijailee ennätystasoilla, kertoo Hypon tiedote.

– Sateinen tammikuu ei lannistanut luottamusta, vaan kuluttajien tunnelmat nousivat mittaushistorian ennätykseen. Suomen kasvun ja korkeiden luottamusmittarien takaa löytyvät tyypilliset tekijät: ripeä nousu talouskuopan pohjalta, kasvun tarttuminen työllisyyteen ja palkkoihin sekä maailmantalouden vahva veto. Todisteena viimeisestä kohdasta euroalueen kuluttajaluottamus nousi nyt tammikuussa korkeimmalle tasolle sitten vuoden 2000, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus tiivistää Hypon Reaktio -kirjoituksessaan.

Tilastokeskus kertoi kuluttajien luottamusindikaattorin nousseen tammikuussa saldolukuun 24,2. Lukema on korkeampi kuin koskaan. Pitkän ajan keskiarvo on 12,3. Samalla Elinkeinoelämän keskusliiton julkistamat yritysten luottamusmittarit ovat kaikilla toimialoilla pitkän aikavälin yläpuolella.

Yritysten näkymät pysyivät positiivisina ja valavat uskoa vuoteen 2018. Etenkin teollisuuden luottamuksen nousu antaa odottaa viennin vetoa ja kasvun leviämistä. Kaupungistuminen pitää rakennusnosturit liikkeessä vielä lähivuodet ja palvelualat iloitsevat kuluttajien kohoavasta ostovoimasta. Osakemarkkinat ovat aloittaneet kuluvan vuoden hurjalla nousulla, mikä ennakoi myös reaalitalouteen nostetta.

– Ensitiedot kirkastavat kuvaa kasvusta entisestään. Ehkä Hypon 3 prosentin kasvuennuste jääkin varovaiseksi arvioksi alkuvuoden tietojen myötä, Brotherus iloitsee.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää