Hypon reaktio: Asuntokauppa sakkaa, hintaerot repeävät

Piirros: Marjo Parkkinen

Asuntomarkkinat etenivät mollivoittoisesti marraskuussa. Asuntokauppa pysyi vaisuna ja hinnat hiipuivat hieman edelliskuusta, kertoo Hypo-pankin tiedote tänään.

– Tammi-marraskuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat laskeneet kolme prosenttia viime vuodesta. Aneeminen asuntokauppa on yllättävää, kun samalla talous kasvaa kiitettävästi, työllisyys toipuu ja korot pysyvät pohjilla. Uudet asunnot ovat osaselitys vanhojen vaisuille kauppaluvuille, mutta mysteeri ei ratkea kokonaan. Asuntokauppa kääntyi heikompaan heinäkuussa, jolloin Finanssivalvonta kiristi tavallisten asunnonvaihtajien lainakattoa, vaikka asuntolainakanta ei heillä juuri kasvanutkaan, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus pohtii.

Tilastokeskus kertoi vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hintojen nousseen marraskuussa yhden prosentin viime vuodesta. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 3 prosenttia, kun muualla maassa hinnat laskivat prosentin.

– Yhden kuukauden lukuihin ei kannata liikaa tuijottaa, mutta pidempi kehitys paljastaa jakolinjat asuntomarkkinoilla: kasvukaupungeissa hinnat kehittyvät vahvimmin, kun kysyntää riittää ja uudistuotanto vasta nyt tasoittaa kehitystä. Muuttotappioalueilla hintojen hiipumiselle ei näy vieläkään loppua, Brotherus pelkää.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää