Hypo: Nopea pudotus ja mahdollisesti myös nopea nousu

Koronavirus ja sen nujertamiseksi käyttöön otetut poikkeustoimet jäähdyttivät asuntomarkkinat maaliskuun puolivälissä. Kriisi etenee historian esimerkkien mukaan kolmivaiheisesti: ensin vähenevät kauppamäärät, sitten laskevat hinnat ja lopulta epidemian hellittäessä kasvukaupungit toipuvat nopeasti, arvioi Hypo Asuntomarkkinakatsauksesssaan.

Korona vähentää uudistuotantoa, minkä vuoksi vuonna 2021 – 2022 valmistuvien asuntojen määrä jää alhaisemmaksi. Jos virus saadaan taltutettua, kasvukeskusten asuntojen hintoihin kertyy nousupainetta.
Hypo arvioi, että pk-seudulla hinnat nousevat ensi vuonna kolme prosenttia, ja koko maan tasolla nousu asettuu 1,5 prosenttiin, sanoo Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Kuluvana vuonna asuntojen hinnat laskevat koko maassa kaksi prosenttia. Vahvana jatkunut alkuvuosi pelastaa suuremmalta pudotukselta. Myös pk-seudun pienempi pudotus ja mahdollisuus toipumiseen jo loppuvuodesta auttavat tilannetta. Pankkien tarjoamat lyhennysvapaat antavat aikaa ja suojaavat pakkomyynneiltä. Äkkimyyntejä voi tulla lähinnä asuntorahastoista tai -sijoittajista.

Lue tiedote ja Hypon Asuntomarkkinakatsaus 2/2020 täältä.

 

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti