Hypo: Kuluttajat toivovat kasvua, kiitos!

Piirros: Marjo Parkkinen

Kuluttajien luottamus pysyy poikkeuksellinen pirteänä kevään kääntyessä kesään. Kuluttajat ovat ennätyksellisen optimistisia käytännössä koko euroalueella ja USA:ssa, joten Suomi seuraa maailmantalouden myönteistä menoa.

– Luottamuksen nousun taustalla ovat etenkin toipuvat työmarkkinat ja pikkuhiljaa paranevat palkat. Luottamusmittarit ovat onnistuneet ennakoimaan talouden tuulia varsin tarkasti – kolmen prosentin kasvu kuluvalle vuodelle ei ehkä olekaan saavuttamattomissa, pohtii Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Tilastokeskus kertoi kuluttajien luottamusindikaattorin nousseen toukokuussa saldolukuun 24,8. Pitkän ajan keskiarvo on 12,5. Samalla Elinkeinoelämän keskusliiton julkistamat yritysten luottamusmittarit ovat kaikilla toimialoilla pitkän aikavälin yläpuolella.

– Yritysten luottamusmittarit vahvistavat kuluttajien kertomaa: talouskasvu porskuttaa yhä pidemmälle, eikä käännettä vaatimattomampaan ole vielä nähty. Yritykset kertovat tosin työvoimapulan olevan keskeisin kasvun este, eikä aiempina vuosina ahdistanut riittämätön kysyntä enää estä yritysten kehitystä samalla tavalla. Työttömyysaste onkin laskenut 8 prosenttiin, eikä rakennetyöttömyyden raja ole enää kaukana. Sen jälkeen kasvu vääjäämättä hidastuu nykyisestä menosta melkein puoleen. Suomi voi kasvaa vielä kuluvan vuoden 3 prosentin vauhdilla, mutta ensi vuodesta alkaen rakenteet rajoittavat kehitystä. Toki taloutta voi virittää uudistuksilla vielä vauhdikkaammaksi, mutta tuurin sijaan se vaatii toimenpiteitä, Brotherus muistuttaa.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää