Hypo: Asuntojen alueelliset hintaerot tilastoitua suurempia

Kuva: Juha Karvonen

Hypon tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hintaerot pääkaupunkiseudun, Turun ja Tampereen muodostaman kasvukolmion ja muun maan välillä ovat tilastoitua suurempia.

Syy tilastoharhaan on se, että alueilla, joissa asuntojen hinnat laskevat, on asuntokauppa hiljaisempaa eikä asuntoa välttämättä saa lainkaan kaupaksi. Myymättömät asunnot eivät luonnollisesti tule mukaan kauppahintatilastoihin.

Hypon mukaan uudet asunnot ovat jopa liian kalliita ja sisältävät vaaroja uusien taloyhtiöiden vuokratonttien hintariskin takia. Asuntomarkkinakatsauksessa arvioidaan asuntojen hintakehitystä tänä ja ensi vuonna. Hypon arvion mukaan koko maassa asuntojen hinnat nousevat 0,3 prosenttia vuonna 2019, mutta kääntyvät 0,5 prosentin laskuun vuonna 2020. Pääkaupunkiseudun hintojen arvioidaan nousevan tänä 2,3 prosenttia ja vuonna 2020 1,5 prosenttia. Turussa hintojen nousu on vuonna 2019 ollut tähän mennessä Helsinkiäkin nopeampaa, 5 prosenttia.

Asuntomarkkinoiden suurimmat uhat liittyvät Hypon mukaan yleiseen väestö- ja talouskehitykseen sekä suurten, yli 70 prosentin taloyhtiölainojen kasvavaan osuuteen velkaosuuksista. Myös sijoittaja-altistus tuo riskejä asuntomarkkinoille.

Lue lisää Hypon asuntomarkkinakatsauksesta 3/2019.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti