Hypo: Asuntohinnat laskuun myös kasvukeskuksissa

Kuvituskuva

Asuntojen hinnat kääntyivät laskuun tammikuussa, nyt myös kasvukeskuksissa. Edes Helsinki tai Tampere eivät välttäneet prosentin kahden laskua tammikuussa joulukuuhun verrattuna. Hintojen laskun taustalla on kasvavaa tarjontaa (myönteistä) ja supistuvaa kysyntää (negatiivista), alueesta riippuen.

– Kasvukaupunkeihin valmistuu nyt ennätyksellisesti uusia asuntoja, mikä tasoittaa hintakehitystä. Riittävä rakentaminen torjuu Tukholman tautia, eivätkä hinnat pääse karkaamaan kuluttajien ulottumattomiin. Sen sijaan muuttotappioalueilla lasku johtuu kysynnän kaikkoamisesta, eikä tarjonnan kasvusta – hintojen hiipuminen onkin jatkunut jo useita vuosia. Tammikuun tietoja toki hieman tasoittaa pimeän ajan ale asuntomarkkinoilla. Samaan tapaan kuin vähittäiskaupassa nähdään aina joulun jälkeen alemyyntejä, painaa marras-helmikuu hintakehitystä asuntomarkkinoilla joka vuosi. Tammikuun lasku oli kuitenkin odotettua suurempi – myös Helsingissä, Tampereella ja Turussa rakennetaan nyt riittävästi, mikä näkyy hinnoissa, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus toteaa.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat pysyivät viime vuoden tasolla. Pääkaupunkiseudulla hinnat kipusivat 0,5 prosenttia, kun muualla maassa laskua tuli 0,5 prosenttia viime vuoden tammikuusta. Edelliskuuhun verrattuna hinnat laskivat jopa pari prosenttia.

– Hopeareunus tammikuun tiedoissa oli vahva aktiviteetti: asuntokauppa kasvoi tammikuussa yli 10 prosenttia viime vuoden alusta ennakkotietojen perusteella. Nousukausi näkyy ja tuntuu asuntomarkkinoilla, eikä hintalasku herätä huolia talouden tai kotitalouksien kannalta. Sen sijaan sijoittajien kannalta parhaat päivät voivat olla ohi, kun kilpailu kiristyy: vuokrat eivät enää nouse nopeasti ja yksiöiden hinnat kiipeä loputtomasti ylös, kun uudistuotanto kasvaa kummallisesta vastustuksesta huolimatta myös pienissä asunnoissa, Brotherus pohtii.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti