Huonosti hoidettu taloyhtiö voi jäädä ilman rahoitusta

Kuva: Ralf Ahlskog

Taloyhtiöt hakevat rahoitustarjousta pankista ennen yhtiökokousta tai sen jälkeen. OP:lla taloyhtiöiden pankkipalveluiden kehitystehtävissä työskentelevä Babi Lyrintzis kertoo OP Mediassa, mitä seikkoja pankissa katsotaan taloyhtiörahoituksen tarjouksen tekovaiheissa. Yleisimmät asiat ovat:

• Haettavan rahoituksen käyttötarkoitus
• Miten hyvin taloyhtiö on hoidettu
• Mitä remontteja taloyhtiöön on tulossa
• Taloyhtiön sijainti
• Yhtiön omistuspohja

Ensiksi rahoittajaa kiinnostaa, mihin rahoitusta haetaan. Isompien saneerausten osalta rahoittaja pyytää lisää tietoa, esimerkiksi hankesuunnitelman. Rahoittaja tarkastelee myös, kuinka hyvin taloyhtiön taloutta on hoidettu, esimerkiksi, ettei yhtiön hoitokate ole negatiivinen.

Monet taloyhtiöt keräävät myös pientä ylimääräistä vastiketta, joka korvamerkitään tulevia saneerauksia silmällä pitäen. Hyvin hoidetuista taloyhtiöissä on myös pitkälle tulevaisuuteen menevä suunnitelma, josta käy esille, mitä saneerauksia tulevaisuudessa on tulossa.

Nämä toimenpiteet antavat rahoittajalle kuvan siitä, että taloyhtiö on hyvin hoidettu ja tuleviin saneerauksiin on jo mahdollisesti alettu varautua hyvissä ajoin.

Sijainnilla on iso merkitys

Rahoituksen saamiseen vaikuttaa myös taloyhtiön sijainti, koska taloyhtiö yleisimmin antaa rahoituksen vakuudeksi kiinnityksiä. Sijainti vaikuttaa osittain taloyhtiön vakuusarvoon, mutta ei ole ainut siihen vaikuttava asia.

Sijainti vaikuttaa siihen, kuinka haluttu taloyhtiö on mahdollisten uusien asunnonostajien silmissä. Rahoittajaa kiinnostaa myös taloyhtiön omistuspohja, eli kuinka hajaantunut omistuspohja on, tai onko se keskittynyt vain muutamalle omistajalle.

Isompien korjaushankkeiden yhteydessä taloyhtiöiden kannattaa lähestyä rahoittajia hyvissä ajoin. On helpompi tehdä päätös saneerauksen aloittamisesta, kun taloyhtiössä jo tiedetään, saadaanko rahoitusta ja millä ehdoilla.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti