Huoneistotietojärjestelmään siirtymistä viivytellään tarkoituksella

Kuva: Bigstock

Osa isännöintiyrityksistä on jo siirtänyt asiakkaidensa osakeluettelot huoneistotietojärjestelmään mahdollistaakseen sähköisen asuntokaupan. Kun taloyhtiön osakeluettelo on siirretty, omistajatietoja päivittää Maanmittauslaitos.

Osakeluettelon siirron jälkeen jokainen osakkeenomistaja hakee sähköistä rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta ja toimittaa paperiset osakekirjat Maanmittauslaitokselle mitätöitäväksi.

Taloyhtiön hallinnossa on tärkeää, että isännöinti saa siirron jälkeen huoneistotietojärjestelmästä sujuvasti tietoa myös omiin järjestelmiinsä. Isännöitsijä tarvitsee säännöllisesti tietoa esimerkiksi siitä, ketkä ovat osakkeenomistajia ja millä tavalla heille toimitetaan yhtiökokouskutsut.

Tämän vuoksi iso osa isännöintiyrityksistä on tarkoituksella jäänyt odottamaan järjestelmien teknisiä parannuksia. Isännöintijärjestelmätoimittajat ovat saaneet avaimet viimeisiin huoneistotietojärjestelmän tietoihin vasta joulukuussa 2021, ja niiden oma kehitystyö on kesken.

Odotteluun kannustaa myös Maanmittauslaitoksen omistajakirjausten ruuhka. Uuden omistajan merkintä huoneistotietojärjestelmään voi kestää kolmekin kuukautta. Maanmittauslaitos työskentelee viiveen poistamiseksi, mutta sillä välin uusien osakkeenomistajien pitää varautua odottamaan esimerkiksi yhtiökokouksen äänioikeutta merkinnän onnistumiseen asti.

Osakeluettelon siirtopäätöksen tekee taloyhtiön hallitus. Isännöinti suunnittelee taloyhtiön edun mukaisen aikataulun ja tiedottaa siirrosta osakkeenomistajille.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti