Huoneistokohtainen vedenkulutuksen mittaus ei aina vaadi putkiremonttia

Kuva: Bigstock

Energiatehokkuusdirektiivin muutoksen toimeenpaneva lakiuudistus on aiheuttanut täysin perusteltuja kysymyksiä taloyhtiöissä. Jos vesi halutaan laskuttaa kulutuksen mukaan ja linjasaneeraus on juuri tehty, olisiko kallis investointi jälleen edessä? Nykyteknologia kuitenkin takaa sen, että putkiremonttiin ei vanhoissa taloyhtiöissä tarvitse kaikissa tapauksissa ryhtyä, sanoo mittausteknikkaa valmistava Vercon Oy.

Lakimuutoksesta uutisoitaessa on kerrottu, että vanhoissa taloyhtiöissä kulutusperusteiseen laskutukseen siirryttäisiin sitä mukaa, kun niissä lain voimaantulon jälkeen tehtävän putkisaneerauksen yhteydessä asennettaisiin asianmukaiset etäluettavat vesimittarit. Verto-laitteistaan tunnettu Vercon Oy ehdottaa muitakin ratkaisuja.

– Markkinoilla on jo nyt tarjota kotimaisia ja älykkäitä vedenmittausjärjestelmiä, joiden asentaminen putkiremontoituun asuinkiinteistöön on täysin mahdollista. Kun rautaan yhdistetään automaattinen tiedonsiirto ja laskutuksen rajapintaratkaisut, luodaan vanhoille taloyhtiölle kaikki valmiudet kulutuksen mukaiseen laskutukseen siirtymiseen nopeallakin aikataululla, sanoo toimitusjohtaja Antti Salakka.

Lakimuutoksen taustalla on EU:n energiatehokkuusdirektiivin ratifioinnista ja saattamisesta osaksi Suomen omaa kansallista lainsäädäntöä. Uudistuksen tavoitteena on ohjata kotitalouksien veden ja lämmitysenergian kulutusta energiatehokkaampaan suuntaan.

Energiatehokkuusdirektiivi on jo aiemmin määrännyt, että vesimittarit tulee asentaa taloyhtiöihin niin uudiskohteissa (2011) kuin saneerauskohteissa (2013). Direktiiviä on taloyhtiöissä tulkittu niin, että vesimittarit on asennettava, mutta ei otettava käyttöön. Valmius kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtymiseen saattaa osassa vanhoja taloyhtiöitä siis olla jo olemassa eikä putkisaneerausta näissä tapauksissa tarvita, vaikka putkitöiltä ei aivan täysin vältyttäisikään.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti