Huoneistojen rekisteröinnissä ruuhkaa − Maanmittauslaitos tehostaa käsittelyä

Kuva: Bigstock

Asuinhuoneistojen omistusten sähköisen rekisteröinnin ruuhkautumiseen syynä ovat huoneistotietojärjestelmän teknisessä kehittämisessä eteen tulleet haasteet. Rekisteröintien viivästyminen saattaa vaikuttaa asuntokauppaan ja esim. hidastaa huoneistojen lunastusta.

– Asiakkaan näkökulmasta käsittely kestää tällä hetkellä liian pitkään, pahoittelemme viivästyksistä aiheutunutta haittaa. Pyrimme kaikin keinoin siihen, että omistusten rekisteröinti saadaan nykyistä sujuvammaksi, sanoo Maanmittauslaitoksen johtaja Janne Murtoniemi.

Tavoitteena on, että alkuvuodesta 2022 käsittelyn kesto on merkittävästi lyhentynyt nykyisestä.

– Palkkaamme vuoden loppuun mennessä lisää käsittelijöitä ja lähes kaksinkertaistamme heidän määränsä viime kevääseen verrattuna. Lisäksi kehitämme järjestelmäämme ja tehostamme käsittelyprosessia mm. koulutuksella. Pyrimme kehittämään hakemuksia niin, että tulevaisuudessa ne sisältävät kaikki tarvittavat tiedot, eikä hakemuksiin tarvitse tehdä aikaa vieviä täydennyspyyntöjä, Murtoniemi sanoo.

Huoneistotietojärjestelmään kerätään kattavat tiedot osakehuoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Kun osakehuoneistolla on sähköinen omistajamerkintä, se korvaa paperisen osakekirjan käytön osakehuoneistojen vaihdannassa ja lainan vakuutena.

– Tietojen kerääminen järjestelmään on pitkäkestoinen urakka. Kun osakehuoneistojen tiedot on saatu sähköiseen muotoon, on rekisteröinnin prosesseja mahdollisuus automatisoida ja päästä viiveettömään rekisteröintiin. Huoneistotietojärjestelmä parantaa asuinhuoneistoja koskevien tietojen ja omistajamerkintöjen saatavuutta ja luotettavuutta.

Jos omistuksen rekisteröinnillä on kiire, asian käsittelyä voi kiirehtiä ottamalla yhteyttä Maanmittauslaitoksen asiakaspalveluun.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti