Huoneilman lämpötila nousee talvisin liian korkeaksi

Lämpöpatterin säätö Kuvituskuva

Monessa suomalaisessa taloyhtiössä huoneilman lämpötila nousee talvisin liian korkeaksi. Sopiva lämpötila huoneilmalle on 21-22 °C.

Liian korkea sisäilman lämpötila voi aiheuttaa terveyshaittoja, kuten hengitystieoireita ja väsymystä. Liiallinen lämmittäminen kasvattaa nopeasti myös kustannuksia, sillä lämmönkulutus lisääntyy viisi prosenttia jokaista ylimääräistä lämpöastetta kohden.

”Kustannussyistä liialliseen lämmittämiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota niillä paikkakunnilla, joilla kaukolämpöyhtiö perii talvella suurempaa energiamaksua kuin kesällä. Näitä paikkakuntia ovat esimerkiksi Helsinki, Tampere, Vantaa, Lahti ja Kuopio sekä ensi vuoden alusta lähtien myös Espoo”, kertoo Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioista vastaava johtava asiantuntija Petri Pylsy.

Taloyhtiön kannattaa viestiä asukkaille lämmitykseen liittyvistä asioista ja kannustaa ottamaan ongelmatilanteissa yhteyttä isännöitsijään, huoltoyhtiöön tai taloyhtiön hallitukseen. Asuntojen ikkunat ja parvekkeiden ovet tulisi olla tiivistetty oikeaoppisesti ja ilmanvaihdon pitäisi toimia suunnitellulla tavalla. Esimerkiksi korvausilmareittejä ei saa tukkia kovimmillakaan pakkasilla.

Jos huoneistojen välillä on talviaikaan yli kahden asteen eroja huoneilman lämpötiloissa, patteriverkosto voi olla epätasapainossa. Silloin saattaa olla tarvetta ilmanvaihdon ja patteriverkoston perussäädölle. Tilanteen selvittäminen ja korjaaminen kuuluvat aina LVI-alan ammattilaisille.

Kiinteistöliiton Petri Pylsy kehottaa taloyhtiöiden hallituksia seuraamaan lämmitysenergian, kiinteistösähkön ja veden kulutusta vähintään kuukausitasolla.

”Hallituksen on myös syytä reagoida nopeasti, jos seurannassa ilmenee jotakin poikkeavaa”, Pylsy muistuttaa.

Asukkaan omat lämmitysvinkit

 • Seuraa asuntosi huoneilman lämpötilaa. Hanki lämpömittari ja sijoita se etäälle esimerkiksi kylmistä ikkunapinnoista ja ulkoseinistä.
 • Jos tuuletat, tee se nopeasti ja mahdollisuuksien mukaan ristivedolla. Muista kääntää patteritermostaatti kiinni tuuletuksen ajaksi.
 • Älä peitä termostaatilla varustettua patteria huonekaluilla, verhoilla tms. Huoneilman tulee päästä termostaatin ympärille, jotta lämpötilan säätö onnistuisi parhaalla mahdollisella tavalla.
 • Jos vesikiertoisen patterin alaosa on jatkuvasti lämmin ja yläosa kylmä, on patterissa ilmaa. Älä yritä korjata tilannetta itse, vaan ota yhteyttä taloyhtiöön ongelman ratkaisemiseksi

4 kommenttia

 • Ei lämmin luita riko Reply

  2.11.2017 at 00:37

  Älkää nyt naurattako… Pitäisikö sitä asukkaiden muka palella?!!?

 • Suunnitteluvirhe Reply

  4.11.2017 at 21:08

  Lämpötila ei välttämättä johdu asukkaista.

  Itsellä on kokemusta vuonna 2006 rakennetusta kerrostalosta. Kerros 5/8. Hyvät ikkunat ja paksut seinät. Ilmanvaihtolaitteet kellarissa.

  Asunnon patterit ei ollut koskaan käytössä, eikä wc:n lattialämmitys. Lämpötila laski kovilla pakkasilla tammikuussa 22 oC. Yleensä oli 24-25 oC. Toukokuun alussa nousi heti 26 oC. kesällä olikin aina hellettä. Sai olla kotona aina lyhyet kalsarit jalassa ilman paitaa.

  Syynä oli ilmanvaihtoputkissa lämpiävä ilma. Ilma tuli huoneeseen 23-24 oC, Asunnossa oli ilmalämmitys + hukkalämpö. Tulevaa ilmaa ei voinut säätää kylmemmäksi, koska 1-kerroksessa alkoi ihmisiä palelemaan. Huoltomiestä kävi ihmettelemässä ja asiantuntijaa. Laskua tuli.

  Nyt asun hieman vanhemmassa talossa, jossa ilma tulee ikkunan raoista. On hienoa, kun voi säätää pattereilla asunnon lämpötilan.

 • Paleleva Reply

  6.11.2017 at 09:26

  Uusissa taloissa, joissa on huoneistokohtainen ilmastointi, 21 tuntuu ainakin minusta liian kylmältä.
  Sormet ovat kohmeessa. Luulen sen johtuvan ilmastoinnin ja ilman liikkumisen aiheuttamasta viileyden tunteesta. Työpaikallani on 21 tai jopa alle, mutta se ei tunnu kylmältä, koska siellä ei ole
  ilmastointia. Teen toimistotyötä.

 • Ihminen Reply

  7.11.2017 at 07:09

  Palelleva.= olet aivan oikeassa. Kiertävä ilma sairastutti minutkin. Päänsäryt öisin olivat kammottavia. Vaikka oli liian lämmin, ei voinut olla ilman peittoa. Tuskan hiessä koitin nukkua. Nyt hirsitalossa 16 – 20c tuntuu ihanalle, kun painovoimainen ilmanvaihto hyväilee ihoa ja ei kylmältä tunnu aamupesutkaan. Hirsinen talo ei ole peitetty maalikerroksilla kuin ulkoa punamullalla. Villasukat hoitaa ja hyväilee jalkoja. Elämä tuntuu mielekkäämmältä ja terveemmältä.

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti