Hrutshevilaisesta betonirumiluksesta nollaenergiataloksi

Kuva: Андрей Романенко, Wikimedia Commons

Noin sadan miljoonan Venäjällä, Baltiassa, Itä-Euroopassa ja Keski-Aasiassa neuvostoaikaisissa betonirumiluksissa asuvan ihmisen kotitalot saattavat tulevaisuudessa muuttua moderneiksi nollaenergiataloiksi.

Yle uutisoi Tallinnan teknisessä yliopistossa kehitetystä ratkaisusta, jolla yliopiston kampuksella korjausten tarpeessa seissyt rakennus koki täydellisen muodonmuutoksen.

Vuoden kestäneen kunnostusrupeaman aikana entisen itäblokin esikaupungeista tuttua neuvostoliittolaista betoniarkkitehtuuria edustanut rakennus remontoitiin nollaenergiataloksi. Siitä näkyvimmin kertovat katolle asennetut aurinkokennot. Lisäksi talon ulkoisesta ilmeestä karistettiin muutenkin pois neuvostoaikojen ankeus ja harmaus.

Neuvostoliiton tuolloisen päämiehen, Nikita Hrushtshevin mukaan hrushtshovkoiksi kutsuttuja ja tätä nykyä usein huonokuntoisia betonirakennuksia on entisen itäblokin alueella paljon. Tallinnassa kehitetty ratkaisu mahdollistaa sen, että huonokuntoisten rakennusten elinkaari voi jatkua.

Samalla kun kiinteistön käyttömukavuus nousee nykyaikaiselle tasolle, sen käyttökulut putoavat dramaattisesti. Jos vielä verrataan kokonaisvaltaista kasvojenkohotusta siihen, että rakennus purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin kokonaan uusi, on nyt kehitetty malli selvästi edullisempi.

Ylen artikkelin voit lukea täältä:

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää