Hieman yli tuhat automaatiolaitetta suojaamattomana suomalaisissa verkoissa

Kuva : Bigstockphoto

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus kartoittaa vuosittain suomalaisista verkoista löytyviä suojaamattomia automaatiolaitteita. Vuoden 2019 kartoituksessa suojaamattomia automaatiolaitteita havaittiin hieman yli tuhat.

Yhteenvetona voidaan todeta, että havaittujen suojaamattomien teollisuuden ohjausjärjestelmien määrä on lisääntynyt, mutta yksittäisten suojaamattomien automaatiolaitteiden ja rakennusautomaatiolaitteiden määrät ovat pienentyneet vuodesta 2018.

Kyberturvallisuuskeskus pyytää ottamaan rakennusautomaation suojauksiin liittyvät asiat esille esimerkiksi asunto-osakeyhtiöiden vuosikokouksissa. Isännöitsijät ja muut kiinteistöjen ylläpidon ammattilaiset ovat avainasemassa tiedottamaan myös tietoturvauhista asiakkaitaan. Laitteistojen suojaamiseen saa apua esimerkiksi laitevalmistajien tai laitteen jälleenmyyjien kautta.

Toisinaan automaatiolaitteiden ajatellaan olevan turvallisissa suljetuissa verkoissa, jolloin niiden päivityksiin ei kiinnitetä riittävästi huomiota. Mikäli tällaisia turvattomia laitteita yhdistetään liian avoimesti verkkoihin, laitteissa havaitut tietoturvapuutteet voivat altistaa itse laitteen, käyttäjän koko lähiverkon ja siihen kytketyt tietokoneet ja muut laitteet tietoturvaloukkauksille.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti