Helsingissä käyttöön älykäs kaupunkitietomalli

Kuvankaappaus: Helsingin kaupunki, kaupunkitietomalli Kuva: Kuvankaappaus Helsingin kaupungin 3D-tietomallipalvelusta

Helsingin kaupunki on ottanut käyttöön kaksi uuden sukupolven 3D-kaupunkimallia, joista odotetaan apua muun muassa rakentamiseen, kaupunkisuunnitteluun ja kaupungin omaisuuden hallintaan.

Helsinki on ilmoituksensa mukaan ensimmäinen kaupunki maailmassa, joka ottaa käyttöön uuden sukupolven 3d-kaupunkimallit. Julkaistut mallit ovat älykäs semanttinen kaupunkitietomalli ja visuaalisesti korkeatasoinen kolmioverkkomalli. Semanttisessa mallissa kohteet sisältävät koneluettavaa ominaisuustietoa, kuten mitkä osat mallissa kuvaavat kattoja ja mitkä seiniä. Mallit julkaistaan CityGML-standardiin perustuvana avoimena datana ja niitä voivat hyödyntää suunnittelijat ja yksityiset toimijat kuten rakentajat eri toteutusvaihtoehtojen vaikutusten arviointiin.

Malleissa näkyy koko kaupungin alue yli 500 neliökilometrin alueelta ja niitä voidaan käyttää mm. kaupungin kartta- ja paikkatietoaineistojen kanssa. Kaupunginkanslian projektipäällikkö Jarmo Suomiston mukaan malleilla voidaan tehdä koko kaupungin kattavia analyysejä energialähteistä tai liikenteen ympäristövaikutuksista ja niitä voidaan soveltaa esimerkiksi elinkeinoelämän, matkailun, navigaation, pelastustoimen, televerkkojen rakentamisen sekä kiinteistöhallinnan ja aluesuunnittelun tarpeisiin.

Helsingillä on käynnissä 12 pilottihanketta, joissa uusia kaupunkitietomalleja hyödynnetään. Ensimmäisten joukossa on Oulunkylän asemanseudun suunnitteluun käytettävä Ogelikone. Muita pilottihankkeita ovat muun muassa Kruunusillat sekä kaupunkipuiden mallinnus ja luokittelu.

Lue Helsingin kaupungin uutisista lisää kaupunkitietomalleista ja niiden käyttömahdollisuuksista. 3D-tietomallipalvelu avoimena datana löytyy täältä.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti