Heka kieltää pihatupakoinnin – monessa asunnossa saa silti polttaa sisällä

Kuva: Bigstock

Hekan uudet vuokrasopimukset kieltävät tupakoinnin asunnoissa ja parvekkeilla. Kiellot ovat kiristyneet vuodesta 2016 lähtien. Tätä vanhempiin vuokrasopimuksiin kieltoja ei ole kuitenkaan kirjattu, joten monessa talossa poltetaan yhä sisällä.

– Jokaiselle pihalle pyritään kuitenkin järjestämään tupakkapaikka, sanoo Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö.

Närön mukaan tilanne on tällä hetkellä hyvin monimutkainen.

– Vanhemmissa kohteissa on vaikea valvoa, kenellä asukkaalla on uusi vuokrasopimus ja kenellä vanha. Parveketupakoinnin kielto voi lisätä tupakointia sisällä.

Hekan mukaan olisi helpointa, jos tupakkalakia muutettaisiin niin, että vuokranantaja voisi vanhoista vuokrasopimuksista huolimatta omalla päätöksellään kieltää tupakoinnin sekä asunnoissa sisällä että parvekkeilla. Tämä olisi helpoin tapa saada kaikki asunnot ja parvekkeet kerralla savuttomiksi.

Kaikkia sopimuksia ei irtisanota

Heka ei aio kuitenkaan aio irtisanoa kaikkien 50 000 asunnon vuokrasopimuksia ja tehdä tilalle uusia, jotka kieltävät tupakoinnin.

– Turussa kaupungin vuokra-asunnoissa näin tehdään parhaillaan, mutta asuntojen määrä on siellä pienempi, Närö kertoo.

Vuokranantajan on nykyään myös mahdollista hakea taloon tupakointikieltoa. Parveketupakointikielto on saatu yhteensä 14 Hekan kohteeseen ja sisätupakointi kahteen.

– Tämä on hankala prosessi. Siihen vaaditaan todisteita ja haastatteluja. Olemme ajaneet niitä sitkeästi eteenpäin, kun asukkaat ovat sitä toivoneet.

Närö kertoo, että sisätupakointikiellot menevät läpi yleensä vain suojelukohteissa, kuten Hekan tapauksessa Puu-Käpylässä.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti