Hallitusohjelman asuntopolitiikka: paljon hyvää ja mahdollisesti yksi raju isku rakennusalan työllisyydelle

Suomen Vuokranantajien näkemys hallitusohjelmasta. Kuvituskuva

Rinteen hallitusohjelman asuntopoliittinen osio sisältää paljon hyviä tavoitteita. Yksityisten vuokranantajien merkittävää panosta tarvitaan, jotta tavoitteet voidaan saavuttaa. Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva löytää hallitusohjelmasta paljon hyvää ja yhden suuren kysymysmerkin.

Hyvät kohdat:

1. Pääomatuloverotus ei kiristy

– Pääomatuloverotuksen kiristymisen ja vuokrasääntelyn estäminen on koko vuokraustoiminnan kannattavuuden ja toimivien asuntomarkkinoiden a ja o. Verotuksen pitäminen sellaisena, että investoinnit ovat mahdollisia, on elinehto asuntotuotannolle, kansankapitalismille ja toimiville vuokra-asuntomarkkinoille, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva painottaa.

2. Ei vuokrasääntelyä

– On erinomaisen tärkeää, että vuokrasääntely jäi hallitusohjelmasta pois, vaikka sitä vasemmiston vaaliohjelmissa väläyteltiinkin. Ekonomistipiireissä tavataan sanoa, että vuokrasääntely on tehokas tapa tuhota kaupunki. Alan itsesääntely toimii tässä suhteessa hyvin ja on positiivista, että hallitusohjelmassa siihen myös luotetaan, Koro-Kanerva huomauttaa.

3. Kahdeksan vuoden pitkäjänteinen asuntopoliittinen ohjelma

– Asuntopolitiikan pitkäjänteisyys on erittäin hyvä tavoite. Tärkeää on, että yksityisten toimijoiden rooli asuntomarkkinoilla tunnistetaan ja sitä tuetaan pitkäjänteisesti, Koro-Kanerva sanoo.

4. Ratkaisuja ilmastonmuutokseen
– Olemme iloisia, että energiatehokkuuteen ja uusiin energiaratkaisuihin haetaan uusia näkökulmia. Rakennetun ympäristön rooli on keskeinen ilmastonmuutoksen torjumisessa ja se vaatii myös valtiolta täsmätoimia”, Koro-Kanerva tuulettaa.

5. Asunnottomuuden poistaminen

– Asunnottomuus on yhteiskunnan isoimpia haasteita. On selvää, että asunnottomuuden vähentäminen ei onnistu ilman, että hyödynnetään myös yksityisissä vuokranantajissa oleva potentiaali. Tarvitsemme entistä tiiviimpää yhteistyötä julkisten toimijoiden, yksityisten vuokranantajien ja kolmannen sektorin välille sekä uusia malleja välivuokraukseen ja yhteistyöhön. Myös verotuksen keinoin voimme saada lisää yksityisiä vuokranantajia ja asuntoja asunnottomuustyöhön, alleviivaa Koro-Kanerva.

Suuri kysymysmerkki:

Hallitusohjelman kirjaus: ”Selvitetään mahdollisuutta uudistaa asuntosijoittamisen verotusta siten, että laissa rajoitetaan oikeutta vähentää yhtiölainan lyhennyksen osuus vuokratuotosta”.

– Kirjaus on harmillisen epäselvä ja aiheuttanut paljon epätietoisuutta. Käytännössä toteuttaminen tarkoittaisi poikkeuksia verolakeihin, epäselvempää ja epäreilumpaa verotusta ja asuntotuotannon hidastumista, mikä tarkoittaisi asumisen hinnan ja vuokrien selvää nousua, Koro-Kanerva suomii.

– Toteuttaminen olisi raju isku rakennusalan työllisyydelle, mikä on ristiriidassa kunnianhimoisten työllisyystavoitteiden kanssa. Kotitalouksien velkaantumisen ehkäisyyn on parempiakin keinoja, kuten taloyhtiölainojen lainaosuuden rajaaminen ja lyhennysvapaiden sääntely. Olen luottavainen, että selvityksissä tunnistetaan nämä, huomauttaa Koro-Kanerva.

 

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti