Hallitus aliarvioi yksityisten vuokranantajien roolia asuntomarkkinoilla

Kuvituskuva

Hallituspoliitikkojen lausunnot osoittavat heikkoa ymmärrystä yksityisten vuokranantajien merkityksestä asuntomarkkinoilla. Suomessa noin 200 000 yksityistä vuokranantajaa tarjoavat noin 300 000 kotia suomalaisille. Se on iso satsaus suomalaisten asumiseen ja asuntopolitiikkaan.

Suomen Vuokranantajat on huolissaan hallituksen yksityisiä vuokranantajia syyllistävästä retoriikasta. Valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa, että ”asumistuki ei näytä menevän pienituloiselle vuokralaiselle, vaan hyvätuloiselle vuokranantajalle”.

”On käsittämätöntä, että tämä retoriikka elää näin vahvana. Kaikki tulonsiirrot menevät tavalla tai toisella osittain hintoihin, koska ne kasvattavat kuluttajan ostovoimaa, mutta lopullinen hinta määräytyy markkinoilla. Paras keino vähentää asumistukimenoja ei ole syyllistää yksityisiä vuokranantajia, vaan vähentää työttömyyttä ja lisätä asuntotarjontaa”, Suomen Vuokranantajien vaikuttamisasiantuntija Tuomas Viljamaa sanoo.

Suomessa noin 200 000 yksityistä vuokranantajaa tarjoavat noin 300 000 kotia suomalaisille. ”Se on iso satsaus suomalaisten asumiseen ja asuntopolitiikkaan. Ilman yksityisten vuokranantajien asuntomarkkinoille sijoittamia pääomia olisi moni asunto jäänyt syntymättä”, Viljamaa korostaa.

Tutkimusten mukaan yksityinen vuokranantaja toimii joustavasti markkinatilanteen mukaan. Vuokranantaja2016-kyselyn mukaan vain 18 prosenttia yksityisistä vuokranantajista nostaa vuokraa vuosittain. Markkinatilanne vaikuttaa vuokratasoon myös laskevasti, ja muuttotappiopaikkakunnilla vuokrapyyntöjä on viime vuosina jouduttu myös laskemaan.

Suomen Vuokranantajat kehottaakin etsimään positiivisia keinoja asuntomarkkinatilanteen helpottamiseen. Asuntotarjonnan lisäämisen ohella myös valtion verotuksella voidaan alentaa vuokria:

”Noin 15 prosenttia yksityisen vuokranantajan vuokrasta koostuu pääomatuloverosta. Vuokramarkkinoilla on toimijoita, joiden verokohtelu on huomattavasti kevyempää kuin yksityisten. Yksityisten vuokranantajien vuokratulojen verojen kevennys olisi erinomainen tapa hidastaa vuokrien nousua. Se on hyvä ottaa syksyn budjettiriihessä pöydälle, kun hallitus tekee vuoden 2018 budjettia”, Viljamaa kehottaa.

Suomen Vuokranantajien vuosikokous teki henkilövalintoja

Suomen Vuokranantajat on valtakunnallinen vuokranantajien etujärjestö. Järjestö edistää vuokranantajien asiaa ja tarjoaa Suomen parasta asiantuntijatietoa vuokrauksesta ja asuntosijoittamisesta. Suomen Vuokranantajien vuosikokous pidettiin Helsingissä 3.5.2017.

Suomen Vuokranantajien puheenjohtajana valittiin jatkamaan Jouni Lehtinen. Lehtisen lisäksi erovuorossa olleet Jaana Korpi, Tommi Rytkönen ja Timo Metsola uusivat paikkansa hallituksessa. Muina hallituksen jäseninä jatkavat Pertti Varakas, Katja Pesonen, Jarmo Poussa, Ilkka Lehdonmäki, Paavo Marttila, Antti Mykkänen, Olli Turunen, Jenni Witikkala.

”Suomen Vuokranantajien tehtävänä on edistää yksityisten vuokranantajien asiaa. Julkisen keskustelun sekä voimakkaan jäsenkasvumme perusteella tälle työlle on vahva tilaus”, sanoo Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti