EU-maat haluavat edistää rakennustuotteiden kierrätystä

Piirros: Marjo Parkkinen

Kiertotalous otetaan jatkossa huomioon rakennusalan EU-lainsäädännössä. Rakennustuotteiden uudelleenkäyttö ja kierrätys helpottuvat. Jäsenmaat hyväksyivät yksimielisinä päätelmät rakennusalan kiertotaloudesta. Päätelmät laadittiin Suomen aloitteesta, ympäristöministeriön johdolla, ja kilpailukyvystä vastaavat ministerit hyväksyivät ne ministerineuvostossa eilen 28. marraskuuta.

Päätelmät vaikuttavat erityisesti rakennustuoteasetukseen, jonka komissio uudistaa lähivuosina. Asetuksella varmistetaan, että rakennustuotteiden ominaisuuksista tarjotaan tarkat ja luotettavat tiedot yhteisellä eurooppalaisella tavalla.

Päätelmät velvoittavat komission muuttamaan asetusta siten, että myös uudelleenkäytettävät rakennustuotteet voidaan CE-merkitä ja niiden ominaisuudet ilmoittaa kaikissa tilanteissa. Käytännössä tämä tekee rakennustuotteiden uudelleenkäytön ja kierrättämisen mahdolliseksi.

Muutoksen seurauksena käytetyille ja kierrätysmateriaaleista valmistetuille rakennustuotteille voi syntyä sisämarkkinat EU:ssa. Arvioiden mukaan rakennusalalle laajentuva kiertotalous voi luoda EU:ssa 6,5 miljoonaa uutta työpaikkaa 2030 mennessä.

Päätelmissä linjataan myös, että rakennustuotteiden uudelleenkäytön tulee olla jäsenmaille vapaaehtoista. Rakennusten turvallisuus ja terveellisyys eivät saa vaarantua. Lisäpanostuksia tarvitaan erityisesti kestävien rakennustuotteiden ja -materiaalien tutkimukseen ja kehitykseen sekä tutkimustulosten kaupallistamiseen.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti