Etäluettavista vesimittareista lisätöitä sähköasentajille

Kuva: Ralf Ahlskog

Huoneistokohtaisen laskutuksen mahdollistamiseksi etäluettavat mittarit vaaditaan kaikkiin uusiin ja linjasaneerattaviin taloyhtiöihin, joiden rakennuslupa on haettu 23.11.2020 jälkeen.

Uusiin taloyhtiöihin huoneistokohtaisia vesimittareita on vaadittu jo vuodesta 2011 lähtien, mutta vasta mittareiden etälukuvaatimus toi työt putkiasentajien lisäksi sähköasentajien ulottuville.

Kiinteään kaapelointiin liitettyjen vesimittareiden lisäksi markkinoille on tullut viime aikoina runsaasti erilaisia langattomia vaihtoehtoja.

– Edullisimpien ratkaisujen langattomien yhteyksien toimivuus saattaa jättää helposti toivomisen varaa, joten suosisin mieluummin langallisia versioita. Kaapelointi on helppo tehdä putkivetojen yhteydessä, iisalmelaisen LVI Säätö Oy:n toimitusjohtaja Oskari Martikainen sanoo.

Myös erilaisten erillisjärjestelmien jatkuvasti kasvava tarjonta aiheuttaa päänvaivaa sähkö- ja automaatioalan ammattilaiselle. Jos kiinteistön kaikkien taloteknisten järjestelmien ohjaukseen hankitaan erilliset laitteet ja järjestelmät, niiden hankintahinta saattaa tulla hieman keskitetyn järjestelmän hankintaa kalliimmaksi. Useat käyttöliittymät ja eri valmistajien laitteet vaikeuttavat huomattavasti sekä laitteiston ylläpitoa että kiinteistön toimintojen ja energiankulutuksen optimointia.

– Yhden automaatiojärjestelmän hallinta on huomattavasti helpompaa ja edullisempaa, mikä tuo keskitetyn järjestelmän hankinnan helposti kustannustehokkaimmaksi pitkällä aikavälillä. Pienemmissä taloyhtiöissä takaisinmaksuajat venyvät helposti pitkiksi, sillä automaation peruskustannukset tulevat aina sitä edullisemmiksi, mitä enemmän asuntoja on, Martikainen kertoo.

Vesimittareiden luku ulkoistetaan yhä useammin sähköliikkeelle. Vesimittarilukemat voivat siirtyä automaattisesti myös isännöitsijän laskutusjärjestelmään.

Asetuksen mukaan etäluettavien mittareiden huollon tulee onnistua tarvittaessa helposti. Kylmän ja lämpimän käyttöveden kulutus mitataan erikseen.

Valtioneuvoston maaliskuussa hyväksymän lämmitys- ja jäähdytysasetuksen mukaan käyttövesiputkien lisäksi myös kaukolämmitys- ja kaukojäähdytysputket tulee varustaa asiakaskohtaisilla, etäluettavilla mittareilla. Vaatimus koskee kaukolämmön ja -jäähdytyksen uusia toimitussopimuksia.

Lakimuutokset perustuvat EU:n energiatehokkuusdirektiiviin. Laskutukseen käytettävien mittareiden tulee täyttää mittauslaitedirektiivin (MID) vaatimukset.

Mittarin käyttäjä, kuten asunto-osakeyhtiö, vastaa siitä, että mittarit on asennettu säädösten vaatimalla tavalla ja että laskutus perustuu todellisiin kulutuslukuihin.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti