Eroon kylpyhuoneen laattasaumojen täplistä

Tummat läiskät kylpyhuoneen laattasaumoissa ovat merkki mikrobikasvustosta. Saumojen pinnalla olevat mikrobit lähtevät pesemällä, syvemmällä olevat vaativat järeämpiä keinoja, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Yleensä laattasaumoissa olevista mikrobien aiheuttamista täplistä ei ole syytä huolestua, kertoo Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontainsinööri Jari Hännikäinen artikkelissa. Täpliin tehoaa yksinkertainen keino: pesu saumaharjalla ja kloriitin tapaisella pesuaineella. Vaikka saumoissa olisi tummentumia, on hyvin epätodennäköistä, että rakenteissa olisi vakava kosteusvaurio, Hännikäinen sanoo.

Jos mikrobit ovat ajan kuluessa ehtineet kaivautua syvemmälle saumoihin, ei niistä välttämättä pääse enää eroon pelkällä pesulla, vaan edessä voi olla saumojen vaihto. Mitään pakkoa vaihtoon ei kuitenkaan ole, sillä tummentumista johtuva minkäänlainen terveyshaitta on äärimmäisen epätodennäköistä, Hännikäinen sanoo.

Kylpyhuoneen saumat pitäisi puhdistaa vähintään kahdesti vuodessa, tarvittaessa useammin. Mikrobikasvusto on usein merkki liian vähäisestä puhdistamisesta. Myös riittämätön ilmanvaihto voi olla syynä. Mikrobit kerääntyvät helposti paikkoihin, jotka eivät kuivu kunnolla ja joissa on rasva- ja saippuajäämiä. Lattialämmitys ja huolehtiminen riittävästä ilmanvaihdosta siivoamisen ohella ehkäisevät mikrobikasvustoa.

Saumoihin ja laattojen reunoihin ilmestyvät valkoiset kalkkisaostumat saa ehkäistyä kuivaamalla kylpyhuoneen lattiat ja seinät lastalla, kertoo Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku. Jo syntyneet kalkkisaostumat saa Jerkun mukaan irrotettua happamalla puhdistusaineella. Myös etikka voi tehota kalkkiin, mutta etikka täytyy muistaa huuhdella pois huolellisesti, jotta saumat eivät vaurioidu.

Lue lisää täältä.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti