Ensimmäinen siirto osakekirjasta sähköiseen omistusmerkintään tehty

Kuva: Juha Karvonen

Maanmittauslaitos kertoo tehneensä ensimmäisen paperiseen osakekirjaan perustuvan omistusmerkinnän huoneistotietojärjestelmään.

Omistusmerkintä tehtiin 10.9.2019 ja samalla merkinnän perusteena ollut paperinen osakekirja mitätöitiin. Huoneisto ja autopaikka, joille omistajamerkintä tehtiin, sijaitsevat pienessä taloyhtiössä Helsingin Oulunkylässä. Mitätöidyn osakekirjan omistaja Jouko Räsänen kertoo Maanmittauslaitokselle kuulleensa huoneistotietojärjestelmästä ensimmäisen kerran Kiinteistölehdestä.

Suurin syy omistuksen rekisteröinnin hakuun näin aikaisessa vaiheessa oli Räsäsen mukaan se, että osakekirja oli säilytyksessä hänellä itsellään. Sähköisen omistusmerkinnän myötä riskiä paperisen osakekirjan katoamisesta ja tuhoutumisesta ei enää ole ja mahdolliset kulut osakekirjan säilyttämisestä jäävät pois.

Omistuksen rekisteröinti huoneistotietojärjestelmään maksaa tällä hetkellä 58 euroa. Huoneiston omistajan tulee tehdä hakemus omistuksen rekisteröinnistä ja toimittaa alkuperäinen paperinen osakekirja hakemuksen liitteenä Maanmittauslaitokselle. Tämän jälkeen Maanmittauslaitos tekee omistusmerkinnän ja mitätöi vanhan paperisen osakekirjan leimalla. Mitätöidyn osakekirjan voi niin halutessaan lunastaa takaisin itselleen 10 euron maksua vastaan.

Sähköisen omistusmerkinnän tekeminen edellyttää, että taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään. Pienehköille taloyhtiöille tarkoitettu osakeluettelon siirtopalvelu otetaan käyttöön lokakuun lopulla ja isännöintijärjestelmiä käyttäville yhtiöille avataan rajapintapalvelut isännöintijärjestelmistä huoneistotietojärjestelmään loppuvuonna 2019.

Lue lisää Maanmittauslaitoksen uutisesta.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti