Energiatodistusten hinnat liki ennallaan

Kuva: Ralf Ahlskog

Asuinrakennusten energiatodistusten hinnat ovat pysyneet lähes samalla tasolla kuin vuonna 2017. Muutosta on tapahtunut vain hieman, mutta erot matalimman ja korkeimman hinnan välillä ovat kasvaneet.

Uudispientalon energiatodistus maksaa keskimäärin 290 euroa, olemassa olevan pientalon energiatodistuksen saa noin 350 eurolla. Nousua aiempaan verrattuna oli 10–20 euroa.

Uudisrivitalon energiatodistus maksaa keskimäärin 450 euroa ja olemassa olevan keskimäärin 510 euroa. Uudiskerrostalon energiatodistus on keskimäärin 860 euroa ja olemassa olevan keskimäärin 650 euroa. Isommat asuinrakennukset olivat nyt toista kertaa mukana selvityksessä. Vuoteen 2017 verrattuna rivitalojen energiatodistusten hinnat ovat nousseet hieman, mutta kerrostalojen energiatodistusten hinta on pysynyt liki ennallaan.

Motiva kysyi hintatietoja energiatodistusten laatijoilta kokonaishinta-arviona sisältäen arvonlisäveron. Tästä syystä hinta saattaa vaihdella sen mukaan laskutetaanko esimerkiksi matkakustannukset erikseen. Kerros- ja rivitaloissa hintaan vaikuttaa myös kohteen koko ja rakennusten määrä. Myös kytkeminen muun selvityksen yhteyteen (esimerkiksi kuntotarkastus) voi vaikuttaa energiatodistuksen hintaan.

Laatimiseen käytettävään aikaan sisältyvään olemassa olevan rakennuksen havainnointiin käytettiin yleensä tunnin verran. Pientaloissa yleisin havainnointiaika oli 1–2 tuntia, joka oli hieman enemmän kuin kerros- tai rivitaloissa.

Energialuokkaa voi parantaa

Olennainen osa olemassa olevan rakennuksen energiatodistusta ovat toimenpide-ehdotukset, joiden avulla rakennuksen energiatehokkuutta ja siten E-lukua voidaan parantaa. Toimenpide-ehdotuksia annetaan myös rakennuksen käyttöön ja kunnossapitoon liittyen.

E-luvun parantamiseksi ehdotettiin yleisimmin pien- ja rivitaloissa yläpohjan lisäeristämistä, lämmitysmuodon sekä ikkunoiden ja ovien vaihtoa, ilmalämpöpumpun asentamista ja ilmanvaihdon energiatehokkuuden parantamista. Kerrostaloissa E-luvun parantamiseksi ehdotettiin yleisimmin ikkunoiden ja ovien vaihtoa, poistoilmalämpöpumppua, lämmitysmuodon vaihtamista ja ilmanvaihdon energiatehokkuuden parantamista.

Kunnossapitoon liittyen ehdotettiin lämmitysjärjestelmän säätämistä, ilmanvaihdon toiminnan parantamista sekä huoltoa ja säätöä, huonelämpötilojen muutosta ja ikkunoiden ja ovien tiivistämistä.

Energiatodistus tarvitaan uusille rakennuksille rakennuslupaa haettaessa ja olemassa olevan rakennuksen tai sen tilojen tai huoneistojen myynnin tai vuokrauksen yhteydessä. Todistus on oltava nähtävillä myytävien tai vuokrattavien rakennusten tai tilojen näytöissä, ja se on annettava ostajalle ja vuokralaiselle.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti