Energiatehokas valaistusopas

Uusimmat artikkelit

5.2.2018

Turvaa ja viihtyisyyttä valaistuksella

Valaistuksella voidaan vaikuttaa asukkaiden hyvinvointiin ja viihtyvyyteen. Se on tärkeässä roolissa alueen identiteetin muodostumisessa ja liittää rakennukset osaksi yhtenäistä kaupunkikuvaa. Laadukas valaistus auttaa luomaan turvallisen ympäristön kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina.

4.2.2018

Valaistuksen laatu ja valinta

Valaistuksen laatutekijöillä tarkoitetaan esimerkiksi valotehokkuutta, värilämpötilaa tai valonlähteen käyttöikää. Laatutekijät oikein huomioimalla löytyy oikeanlainen ja häikäisemätön valaistusratkaisu. Valaistusratkaisun valintaan liittyy myös paljon teknisiä näkökohtia jotka tulee huomioida, kuten laitteen kesto tietyssä lämpötilassa.

1.2.2018

Valaistuksen ohjaus

Valaistusta ohjataan ajastuksella sekä liiketunnistimilla. Näitä yhdistelemällä saadaan aikaan energiatehokkain valaistusratkaisu kaikenlaisiin tiloihin. Yleiskäyttötiloissa, joissa ei oleskella jatkuvasti, voi valaistuksen ohjauksella saatu energiansäästö olla huomattava.

31.1.2018

Muistilista valaistussaneeraukseen

Kuten kaikissa korjaus- ja uudistushankkeissa, on valaistussaneerauksessakin muistettava, että kustannustehokas ja toimiva projekti lähtee käyntiin hyvän selvitystyön pohjalta. Sitten tulee mukaan tarvekartoitus. Tämän muistilistan avulla asuinkiinteistön valaistussaneeraus käynnistetään olennaisimmat asiat huomioon ottaen.

30.1.2018

Energiansäästöesimerkki 1: Case Iso Roobertinkatu 17-19

Iso Roobertinkatu 17-19 taloyhtiö osallistui Ilmastokatu-hankkeeseen keväällä 2017. Hankkeessa valaistussuunnittelija kartoitti kiinteistön pihavalaistuksen nykytilan ja laati yhdessä asukkaiden kanssa suunnitelman mahdollisista energiansäästötoimenpiteistä. Valaistussaneeraus toteutetaan taloyhtiön laajemman remontin yhteydessä, joka käsittää muun muassa linjasaneerauksen.