Energiansäästöviikko haastaa suomalaiset löytämään huippuhetkensä

Kuluttajien energianeuvonta haastaa suomalaiset löytämään huippuhetkensä Energiansäästöviikolla. Sitä etsitään oman energiayhtiön kulutusseurantapalvelusta, josta selviää niin kulutuksen aallonharjat kuin suvanteetkin.

– Jokaisen pitää tietää oma kulutuksensa ja tunnistaa ne ajankohdat, jolloin sähköä kuluu paljon. Tämä on rahanarvoista tietoa kuluttajille, jotka haluavat tulevaisuudessa pitää sähkölaskut kurissa, Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski sanoo.

Säännöllinen energiankulutuksen seuranta on toistaiseksi harvojen hupia. Sähkön siirrosta vastaavat verkkoyhtiöt tarjoavat lakisääteisesti maksuttoman kulutusseurannan asiakkailleen, ja ainakin isoimmilla myyntiyhtiöillä on omat seurantapalvelunsa. Palvelujen aktiivisia hyödyntäjiä on kuitenkin Suur-Uskin mukaan vain kourallinen kaikista kotitalouksista, joskin tarkkoja käyttölukuja on vaikea saada.

– Vaikuttaa siltä, että suomalaiset eivät ole vielä hoksanneet kulutusseurannan hyötyjä. Tavoitteellinen energiansäästö ja sitä kautta asumisen hiilijalanjäljen pienentäminen onnistuu, kun tuntee kulutuksensa ja suunnittelee tehostamistoimet sen pohjalta.

Esimerkiksi aurinkopaneelien hankintaa suunnittelevan on tiedettävä oma kulutuksensa tarkasti niiltä kuukausilta, jolloin järjestelmä tuottaa sähköä, sekä ajoitettava sähkönkäyttöä aurinkoisille tunneille. Kulutusseurantapalvelusta on saatavilla kaikki olennainen tieto onnistunutta mitoitusta varten.

Energiatehokkuuden parantaminen, tehontarpeen vähentäminen kulutusta siirtämällä ja uusiutuvilla tuotetun sähkön käyttö ovat keskeisiä asumisen ilmastovaikutuksia hillitseviä keinoja.

Tavoitteeksi tasaisempi sähkönkäyttö

Suomi on siirtymässä pois fossiilisista energialähteistä ja lisäämässä tuuli- ja aurinkosähköä, jolloin tuotannon määrä ja hinta voivat vaihdella sääolosuhteiden mukaan. Sähkön siirron hintaan on puolestaan kaavailtu tehomaksua, millä pyritään rajoittamaan hetkellistä huippukulutusta. Siitä, milloin ja miten tehoperusteinen maksu toteutetaan, ei ole vielä tarkkaa tietoa.

– Kotitalouksissa kulutushuiput osuvat arkisin aamun tunneille ja erityisesti alkuiltaan, jolloin kotona pyykätään, kokataan ja siivotaan. Erityisesti sähkölämmitystä, käyttöveden lämmitystä ja kylpyhuoneen lattialämmitystä on fiksua siirtää muihin ajankohtiin, jolloin kulutus tasaantuu vuorokauden eri tunneille. Uusissa kodinkoneissa on jo ajastusmahdollisuus, mikä osaltaan auttaa siirtämään kulutusta eri aikaan, Suur-Uski kertoo.

Fiksusti automatiikalla ja nykyaikaisilla säätölaitteilla toteutettuna sähkön käytön siirto ei vaikuta asumismukavuuteen, kuten huonelämpötiloihin tai lämpimän käyttöveden riittävyyteen, eikä edes vaadi asukkailta päivittäistä huomiota.

– Sähkön kulutuksen säännöllinen seuraaminen ja kulutushuippujen tasaaminen kannattaa aloittaa nyt. Näin valmistaudut edessä oleviin muutoksiin ja osaat sopeuttaa sähkön käyttöäsi edullisen ja uusiutuvalla tuotetun sähkön ajankohtaan.

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 7.-13.10.2019.

Lue lisää Motivan sivuilta.

 

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti