Energiansäästöesimerkki 2: Case Heka Oy

LED-valoja sekä vanha loisteputki ja hehkulamppu.

1980-luvun valaistusratkaisut tiensä päässä

Heka Oy Roihuvuoren Abraham Wetterin tie 11:sta toteutettiin alkuvuodesta 2014 valaistusremontti, koska asuinkerrostalon ulkovalaisimet olivat tulleet tiensä päähän eikä niiden teho ollut riittävä. Suunnittelun lähtökohtana oli asukkaiden tarve saada enemmän valoa piha-alueelle ja parkkipaikalle, mutta remontilla saavutettiin myös merkittäviä säästöjä.

Aktiivisten asukkaiden ansiosta piha- ja parkkialueen valaistus mietittiin kokonaan uusiksi. Tämä kannatti. Remontin tuloksena saatiin keskimäärin 50 % enemmän valoa ja valaistuksen kuluttama sähkö putosi noin 30% eli noin 26 000 kWh vuodessa. Lähes kaikki pihan valaisimet uusittiin. Valaisin- ja tarvikehankintojen arvo oli 15 000 € ja remontin arviotiin maksavan säästöinä itsensä takaisin neljässä ja puolessa vuodessa.

Abraham Wetterin tie 11 vuokrakerrostalo valmistui 1989. Siihen kuuluu 6 rappua ja 66 asuntoa. Ennen valaistussaneerausta asuinkerrostalon piha-aluetta ja parkkipaikkaa valaisivat valaisinpylväässä olevat pallovalaisimet, joissa oli 125 W elohopeahöyrylamput.

Sisäänkäyntejä ja porttikongia valaisivat niin kutsutut sokeripalavalaisimet (Ensto avr7), joissa oli 50 W elohopeahöyrylamppu. Sekä pallo- että sokeripalavalaisimet ovat hyvin yleisiä ulkotiloissa, mutta niiden huono puoli on, etteivät kyseiset valaisimet suuntaa valoa kulkuväylälle vaan tasaisesti ympäristöön, jolloin valaistus on tehotonta ja jopa häiritsevää. Taivasta ei tulisi valaista.

Huomio 1

Remontin tuloksena saatiin keskimäärin 50 % enemmän valoa ja valaistuksen kuluttama sähkö putosi n. 30 %.

Valaistussaneerauksella merkittävä energiansäästö

Kaikki 15 vanhaa pallovalaisinta poistettiin ja suurimpaan osaan vanhoista valaisinpylväistä asennettiin tilalle 30–78 W LED-valaisimet. LEDeillä ei vain lisätty valon määrää vaan myös parannettiin valon laatua. Valo suunnattiin sinne, missä valaistusta tarvittiinkin ja valon väriksi valittiin valkoinen valo, jolloin värit näyttivät puhtaammilta. Valaisimien teho ja optiikka optimoitiin paikan ja tarpeen mukaan. Osa pallovalaisimista poistettiin kokonaan tarpeettomina.

Porttikongia ja sisäänkäyntiä valaisseet sokeripalavalaisimet poistettiin. Ainoastaan valaisimet, joihin oli kirjattu rapun numero, jätettiin paikoilleen ja elohopeahöyrylampun tilalle vaihdettiin LED-lamppu. Valaistus korvattiin kahdeksalla seinään asennettavalla, tehokkaalla monimetallivalaisimella ja sisäänkäynnin katoksen alle asennettavilla LED-valaisimilla. Myös valaisimien paikat ja määrä mietittiin uusiksi. Valaisinten paikat valittiin siten, että valaisimet valaisisivat mahdollisimman hyvin kulkureittejä, eikä pihalle muodostuisi hämäriä nurkkia.

Remontin yhteydessä vaihdettiin myös hämäräkytkin uuteen, sillä vanhan kytkimen muovisuoja oli ajansaatossa kellastunut siten, että valot menivät päälle liian aikaisin. Asukkaan laskelmien mukaan valot olivat päällä turhaan noin 1 500 tuntia vuodessa. Pelkän hämäräkytkimen vaihto asennuksineen maksoi ainoastaan noin 120 euroa.

Vuonna 2011 talopesulaan ja kolmeen varastoon asennettiin liiketunnistimet, jotta valot eivät unohtuisi turhaan päälle. Samalla loisteputket vaihdettiin LED-valoputkiksi. Sähkönkulutusputosi 8 000–10 000 kWh vuodessa. Liiketunnistimet maksoivat itsensä takaisin alle vuodessa, sillä investointi asennuksineen oli tuhannen euron luokkaa.

Huomio 2

Asukkaan laskelmien mukaan valot olivat päällä turhaan noin 1 500 tuntia vuodessa.

Lopputuloksena valaistuksen sähköteho putosi lähes puolella 5 kWh:sta 2,5 kWh:iin. Asukkaat olivat valaistusremonttiin erittäin tyytyväisiä. Eräskin asukas totesi: ”Hienoa, että saatiin vihdoin valot pihalle!” Asukkaat antavat vinkkinsä muille valaistusremonttia suunnitteleville taloyhtiöille: ”Kannattaa panostaa laadukkaisiin, käytännöllisiin ja käyttötarkoitukseen sopiviin tuotteisiin. Hintalappua ei kannata tuijottaa liian tarkkaan, sillä laadukkaat, pitkän takuuajan omaavat tuotteet tulevat pidemmän päälle edullisimmiksi”.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti