Energiansäästöesimerkki 1: Case Iso Roobertinkatu 17-19

Energiansäästöesimerkki 1.

Iso Roobertinkatu 17-19 taloyhtiö osallistui Ilmastokatu-hankkeeseen keväällä 2017. Hankkeessa valaistussuunnittelija kartoitti kiinteistön pihavalaistuksen nykytilan ja laati yhdessä asukkaiden kanssa suunnitelman mahdollisista energiansäästötoimenpiteistä.

Valaistussaneeraus toteutetaan taloyhtiön laajemman remontin yhteydessä, joka käsittää muun muassa linjasaneerauksen. Iso Roobertinkatu 17–19 asuinkiinteistö on rakennettu vuonna 1912 ja edustaa arkkitehtuuriltaan Jugend-tyyliä. Se sisältää seitsemän rappua, kaksi sisäpihaa sekä porttikongin käytävineen. Valaistussaneerauksen tavoitteeksi asetettiin paitsi rakennuksen energiatehokkuuden optimointi, myös valon laadun parantaminen ja pihan ilmeen modernisointi valaistuksen keinoin.

Lähtötilanteessa pihavalaistus muodostui neljästätoista 60 watin hehkulampulle suunnitellusta seinävalaisimesta. Pihavalaistus oli hämäräkytkimen takana ja meni päälle hämärän laskeutuessa. Sen päälläoloaika vaihteli siis vuodenajan mukaan.

Ensimmäinen energiantehokkuustoimenpide oli varustaa valaistus liiketunnistuksella. Kun valaistus palaa yöaikaan klo 23–07 vain tarvittaessa, energiaa voi säästyä arviolta jopa 60 % verrattuna jatkuvaan hämärän ajan valaistukseen. Toisena toimenpiteenä oli energiatehottomien hehkulamppujen päivitys LED-tekniikkaan. Tällä toimenpiteellä on mahdollista pudottaa energiankulutus kymmenesosaan entisestä.

Mikäli pelkän valonlähteen vaihdon sijaan vanhat valaisimet korvataan kokonaan uusilla LED-valaisimilla, saavutetaan myös lukuisia valon laadullisia parannuksia. Vanhan valaisinmallin päivittäminen sellaiseksi, joka suuntaa valoa paremmin kulkuväylille, tuottaa samalla valonmäärällä korkeamman valaistustason pihalle. Valaisinvaihdolla ostetaan myös huoltovapaus ja pitkä, jopa 25 vuoden käyttöikä ratkaisulle. Valaisinvaihtoa puoltaa myös tavoite pihan ilmeen modernisoinnista.

Nykyisen seinävalaistuksen saneerauksen lisäksi pihavalaistuksen laatua ehdotettiin parannettavaksi asentamalla porttikongiin ja porttikäytäviin uusi turvallisuutta ja viihtyvyyttä lisäävä LED-valaistus. Myös lisävalaistuksen voisi liittää liiketunnistuksen piiriin.

Tärkeä opetus

Kun valaistus palaa yöaikaan klo 23–07 vain tarvittaessa, energiaa säästyy jopa 60 % verrattuna jatkuvaan hämärän ajan valaistukseen.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti