Enemmistö pääkaupunkiseutulaista tietää: viemäri ei ole roskis

Kuvituskuva. Kuva: Mika Petäjä

Yli puolet pääkaupunkiseudun asukkaista toimii oikein estämällä viemärin tukkeutumista ja haitallisten aineiden kulkeutumista jäteveden mukana. Parantamisen varaa on edelleen ruoantähteiden ja rasvan oikeassa lajittelussa.

Näin kertoo pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukkaille syksyllä 2016 tehty kysely jätteiden lajittelusta. Helsingin seudun ympäristöpalvelujen teettämään kyselyyn vastasi 1012 pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukasta, ja sen toteutti Innolink Research. Tutkimuksen mukaan asukkaista:

  • 56 prosenttia ei heitä ruoantähteitä, kuten kahvinporoja viemäriin
  • 63 prosenttia ei kaada rasvaa viemäriin
  • 85 prosenttia ei käytä wc-pönttöä hygieniatuotteiden roskiksena
  • 89 prosenttia ei vedä lääkkeitä viemäristä
  • 91 prosenttia ei käytä wc-pönttöä haitallisten kemikaalien hävittämiseen.

– On hienoa, että yli 90 prosenttia asukkaista ei hävitä lääkkeitä ja haitallisia kemikaaleja wc-pytyn kautta. Vanhentuneet ja käyttämättä jääneet lääkkeet kuuluukin viedä apteekkiin. Kemikaalit, kuten kodin remontissa käytettävät tärpätti ja maali, viedään vaarallisen jätteen keräykseen, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Tanner.

Ruuantähteet tai rasva eivät myöskään kuulu wc-pyttyyn. Rasvan oikeaoppinen lajittelu on tärkeää, sillä se on suurin syy kiinteistöjen viemäriputkien tukkeutumiseen kertyessään putkiston seinämiin. Tukoksen avaamisesta kertyy kiinteistölle ylimääräistä vaivaa ja kustannuksia.

– Rasvan ja ruoantähteiden lajittelussa voidaan vielä petrata, sillä kahdeksan prosenttia kaataa yhä rasvaa tai ruokaöljyä viemäriin usein tai melko usein. Nestemäinen rasva, kuten paistoöljy, laitetaan suljetussa purkissa sekajäteastiaan ja pienet määrät voi imeyttää biojätteeseen. Kovat rasvat jähmetetään ja laitetaan biojätteeseen Ruoantähteistä kymmenen prosenttia menee viemäriin usein tai  melko usein, vaikka niiden oikea osoite on biojäte tai komposti. Viemäriin päätyessään ne ruokkivat rottia, neuvoo Elina Tanner

Maailman vesipäivän teemana tänä vuonna jätevesi

Hyvä päivä alkaa hioa omaa viemärietikettiään paremmaksi on YK:n kansainvälinen Maailman vesipäivä (World Water Day). Vuosittain 22.3. vietettävän vesipäivän teemana on tänä vuonna jätevesi.

HSY osallistuu Maailman vesipäivään Pytty -kampanjalla. Kampanjoinnin tavoitteena on vähentää haitallisten aineiden päätymistä viemäriverkostoon. Pytty-kampanja näkyy 13.–26.3.2017 pääkaupunkiseudun Finnkinon elokuvateattereissa ja kuuluu radiokanavilla. Sivustolta www.pytty.fi löytyy kampanjavideot ja tietoa kuinka puhdistamoille ja vesistöihin kohdistuvaa kuormitusta voi vähentää.

Maailman vesipäivän kansainväliset verkkosivut ovat osoitteessa: http://www.worldwaterday.org/theme/

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti