Elementtisaumaus on korvaamaton osa hyväkuntoista kiinteistöä

Julkisivuelementti- ja ikkunakarmisaumat vaativat väliin joustavaa saumausainetta. Betonielementtejä ei voida panna tiiviiseen puskusaumaan toisiaan vasten. Elementtisaumaus estää sääolosuhteiden vaikutuksen talon rakenteisiin torjumalla kosteuden pääsyn elementtirakenteisiin ja lämpöeristeisiin. Pahimmassa tapauksessa pettäneen saumauksen seurauksena sisäpinnat kärsivät kosteusvaurioista seinäkupruina. Saumausta käytetään myös ikkunankarmien vieressä – tällöin puhutaan tiivistyksestä. Betonielementtijulkisivun tekninen käyttöikä on määritelty 50-100 vuoden pituiseksi.

Julkisivut vaativat huoltoa

Saumojen uusiminen pitää ajatella taloyhtiön huoltotoimenpiteenä. Elastiset liikuntasaumat kuluvat ajan, auringon ja rakennuksen sijainnin vaikutuksesta. Elementtisauma alkaa ajan myötä kovettua ja menettää elastisuutta. Tästä syystä saumat alkavat halkeilla ja tartunta heiketä. Mikäli saumausmassa irtoaa elementin pinnasta kokonaan tai osittain tai se on halkeillut, se päästää sade- ja sulamisveden rakenteisiin ja luo riskin vesivahingolle, betonivaurioille ja mahdollisille kosteus- ja sisäilmaongelmille. Lisäksi avoin sauma ja märät rakenteet huonontaa rakennuksen energiatehokkuutta. Ajoissa tehty saumaus tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin mittava vesivuotokorjaus. Vesivuotokorjaus voi olla järkevää korjata paikallisesti, jonka jälkeen alkaa varsinaisen uusintasaumaustyön suunnittelu.

Elementtitaloissa julkisivujen saumat kestävät keskimäärin 15-20 vuotta. Jos saumat alkavat silminnähden irrota, uusintasaumaus on talon toimintakuntoisuuden kannalta väistämätöntä suorittaa. Elementtisaumojen kestoikä riippuu lisäksi saumaustyön laadusta ja käytettävistä elementtisaumausmateriaaleista. Todellinen kestoikä voi siten vaihdella 10 ja 25 vuoden välillä.

Uusinta- eli korjaussaumausrakka on syytä suunnitella huolellisesti

Elementtitalon ensimmäinen uusintasaumaus ei välttämättä vaadi erillistä koko rakennuksen kattavaa kuntotutkimusta, mutta vanhempien rakennusten kohdalla elementtien kuntoa kannattaa tarkastella jo kriittisemmin.

Uusintasaumaus kannattaa tehdä vain, mikäli elementit  tai rappaus ovat edelleen hyvässä kunnossa. Usein elementtisaumaus yhdistetään julkisivun maalausurakkaan, jotka ovat kustannustehokkainta teettää samaan aikaan samalla luotettavalla urakoitsijalla. Nyrkkisääntönä on, että vanhaa saumaa ei kannata  korjata, vaan toteuttaa julkisivujen uusintasaumaus ammattilaisilla. Ammattilainen ei myöskään suosittele uusintasaumausta, jos todellista tarvetta siihen ei esiinny.

 

Vältä vesivuotokorjaus ja tilaa elementtisaumaus

0400 165 579

[email protected]

www.saumalaakso.fi

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti