Ekonomistit lakkauttaisivat hitas-järjestelmän

Talouselämän selvityksen mukaan pieni joukko sijoittajia on kerännyt itselleen nipun hitas-asuntoja. Edes Helsingin kaupunki ei tiedä, kuinka montaa sen hitas-järjestelmän yli 14 000 asunnosta vuokrataan eteenpäin.

Helsingin kaupungin rekisterien perusteella kaikkiaan parillakymmenellä hitas-asuntoja omistavalla on kyseisiä asuntoja enemmän kuin kolme. Helsingin kaupungin kapunkiympäristön toimialan tiimipäällikkö Marjo Tapanan mukaan kaupungilla ei ole tietoa edes siitä, asuuko tietyn hitas-asunnon omistaja itse asunnossa vai ei, kertoo Talouelämä.

Tänä syksynä Helsingin kaupungin valtuusto käsitteli järjestelmästä luopumista, mutta kaupunginhallituksen mukaan luopuminen vaatisi korvaavaa järjestelmää tukemaan kohtuullisen hintaista asumista. Yksi asian käsittelyyn liitetyistä neljästä ponnesta kuitenkin esittää, että kaupunki selvittää mahdollisuudet estää hitas-asuntojen hankinta sijoituskohteiksi sekä niiden jälleenvuokraus ja luovuttaminen henkilölle, joka omistaa jo yhden tai useamman hitas-asunnon. Esitetyt ponnet tulevat poliittiseen käsittelyyn viimeistään ensi syksynä, sanoo kaupungin asunto-ohjelmapäällikkö Mari Randell.

Talouselämän haastattelemat ekonomistit eivät näe syytä korvata järjestelmää, vaan lakkauttaa se kokonaan. Ekonomisti Roger Wessman arvioi, että kaupunki saisi enemmän tuloja, kun tonteista saisi markkinahinnan. Rahan kaupunki voisi käyttää hyväksi katsomallaan tavalla, esimerkiksi tukemalla vähäosaisia tai alentamalla kuntaveroa, Wessman toteaa.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää