Ei tullutkaan unelma-asuntoa – rivitalo purettiin ja jäljelle jäi 70 000 euron velka

Kuvituskuva. Kuva: Bigstock

Taloyhtiöiden hallinnoimien rakennusten purkaminen peruskorjaamisen sijaan saattaa yleistyä lakiuudistuksen myötä. Vireillä olevan asunto-osakeyhtiölain uudistuksella halutaan edistää uudisrakentamista kasvukeskuksissa, kirjoittaa Yle nettisivuillaan.

Minna Koivuniemi osti mielestään unelmakodin kesällä 2010 1960-luvulla rakennetusta rivitalosta Jyväskylän Palokasta.

Hän ehti perheineen asua asunnossaan ainoastaan muutaman vuoden, kunnes naapuri ilmoitti asunnossaan olevasta oudosta hajusta taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana toimineelle Koivuniemelle.

Pian selvisi, että naapurihuoneistossa oli laaja mikrobiongelma ja sama ongelma olisi mahdollisesti myös muissa huoneistoissa. Mikrobeja löytyi seinistä ja lattioista. Kaikki kahdessa rivitalossa sijaitsevat 10 huoneistoa vaativat lukuisia peruskorjauksia, kosteusvaurioiden ja valesokkelirakenteen korjaamisesta käyttövesiputkien ja ilmastoinnin uusimiseen sekä salaojien kunnostamiseen.

Remonttikustannusten hinnat pilvissä

Taloyhtiö sai remontteihin kaksi tarjousta, toinen tarjous oli 1,25 miljoonaa ja toinen 1,40 miljoonaa euroa. Pankilta lainaa olisi saanut noin 600 000 euroa.

Koivuniemen taloyhtiössä mietittiin ja keskusteltiin eri vaihtoehdoista, jotta kodit saataisiin pidettyä. Kukaan osakkaista ei ollut valmis laittamaan enempää omaa rahaa remontteihin, sillä aikaisempiakin lainoja oli vielä maksettavana.

Tontti päätettiin myydään rakennusyhtiölle ja talot puretaan.

Lainat jäivät

Minna Koivuniemen rivitalossa oli ikkunat ja ovet uusittu, katto oli korjattu ja osa viemäriputkistoa uusittu sukitusmenetelmällä. Taloyhtiöllä oli näistä remonteista lainoja. Niinpä taloyhtiö päätti kolme vuotta sitten myydä tontin rakennusyhtiölle, joka hoiti rivitalon purkukulut ja osakkaat saivat tontin myyntituloilla kuitattua yhtiölainat pois.

Kaikilla asukkailla oli kuitenkin asuntovelkaa. Osa asukkaista oli alkuperäisiä asukkaita ja osa muuttanut taloyhtiöön vasta viime vuosina. Koivuniemi sai maksettua 20 000 euron taloyhtiölainansa tontista saaduilla varoilla, mutta oma asuntolaina jäi niskaan. Unelmakodista jäi 70 000 euron velat.

Lue alkuperäinen juttu Ylen nettisivuilta.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti